Podle Kalouska už povodně ekonomiku oživují. Pomohly prodejcům košťat a rukavic

11.06.2013 22:28

Zatopení podnikatelé a živnostníci se dočkají pomoci od státu v podobě daňových úlev. Zaměstnance ale nic takového nečeká. Ministr financí Miroslav Kalousek to zdůvodňuje tím, že povodně nepoškodily jejich příjmy, ale pouze jejich soukromý majetek. Na ten se daňové úlevy nevztahují a to ani u živnostníků a podnikatelů. V tomto smyslu jsou si všichni rovni.

Podle Kalouska už povodně ekonomiku oživují. Pomohly prodejcům košťat a rukavic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v úterních Událostech, komentářích České televize vysvětloval, co pro českou ekonomiku budou znamenat odeznívající povodně. Existuje možnost, že ekonomice pomohou? A jak moc pomůže povodním postiženým podnikatelům právě ministr Kalousek?

Úlevy se nevztahují na majetek, který neslouží k podnikání

„Jedna část je prominutí daně v rámci výše škody. Druhá část je odpuštění daňových povinností v podobě záloh,“ uvedl v úvodu pořadu ministr Kalousek. To se týká živnostníků. Právnické osoby ovšem na odpuštění záloh musí podat žádost, automaticky jej přislíbeno nemají.

Firmy se mají obrátit na svůj finanční úřad a pokud žádají o odpuštění daně nebo části daně, tak budou potřebovat posudek znalce nebo pojišťovny. Pokud jde o odložení povinnosti placení záloh, stačí pouze čestné prohlášení o utrpění škody v důsledku povodní. Pokud živnostníci potřebují také potvrzení o bezdlužnosti, mohou o ně požádat - a to prakticky okamžitě.

„Zaměstnanci se ale úlev na dani nedočkají, protože škodou na jejich majetku nejsou poškozeny jejich příjmy. Úlevy se týkají výlučně majetku, který je používán k podnikání,“ zdůraznil Kalousek. Z toho také vyplývá, že v této věci neexistuje nerovnost mezi živnostníky a zaměstnanci, protože ani živnostníci nemohou uplatnit daňové úlevy na majetek, který neslouží k podnikání, podotkl ministr.

Státu to moc neuškodí a živnostníkům to hodně pomůže

Výše zmíněné daňové úlevy budou podle ministra znamenat výpadek příjmů státního rozpočtu maximálně ve výši pět miliard, což jistě není málo, ale rozpočet to zásadně neohrozí a živnostníkům to mnohdy naopak zásadně pomůže.

Ministr ve vysílání také jednoznačně prohlásil, že povodně budou ve svém důsledku znamenat určité oživení poptávky a tím i oživení ekonomiky. Vzrostla např. poptávka po košťatech či gumových rukavicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…