Polčák varoval, co by mohlo způsobit rozpuštění sněmovny. Právník mu obavy vyvrátil

18.08.2013 9:01

Právníci a politici řeší další otázku, která nastane po rozpuštění sněmovny. Například šéf ústavně-právního výboru Stanislav Polčák (TOP 09) vyjádřil pochybnosti, zda budou platit zákony, které přijme Senát a podepíše prezident a nepřipojí podpis předseda sněmovny, protože už nebude. Novinky.cz píší, že ústavní právník Jan Kysela tuto obavu vyvrací.

Polčák varoval, co by mohlo způsobit rozpuštění sněmovny. Právník mu obavy vyvrátil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Podle Stanislava Polčáka by někdo mohl zpochybnit zákony, které přijme Senát a podepíše prezident, pokud pod něj pak nepřipojí podpis předseda sněmovny, který ale už nebude. „Mnozí, kteří budou mít potřebu napadnout takovéto zákony, tak to učiní,“ namítl Polčák.

S jeho názorem podle Novinek.cz nesouhlasí ústavní právník Jan Kysela: „Z hlediska platnosti zákona chybějící podpis předsedy sněmovny nevadí,“ řekl Právu.

V minulosti nepodepsal zákon prezident

V minulosti se totiž již několikrát stalo, že pod schválený zákon nepřipojil svůj podpis třeba prezident. Novinky.cz připomínají, že například Václav Havel odmítl podepsat prodloužení platnosti lustračního zákona. Václav Klaus pak nepodepsal církevní restituce. Před osmi lety to udělal i u zákona o podpoře energií z obnovitelných zdrojů.

Podle Ústavy zákony podepisuje prezident, předseda sněmovny a předseda vlády. Toto právo v případě rozpuštění sněmovny nepřechází na šéfa Senátu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…