Poslanci z Ostravska nařezali Bakalovi. Chce zavírat doly, přitom si staví knihovny

06.08.2013 21:01

Lidé z Ostravsko-Karvinska nemají vůbec pěkné vyhlídky. Proslýchá se totiž, že tamější doly budou muset propouštět. Podle komunistických poslanců Miroslava Opálky a Kateřiny Konečné, kteří z tohoto regionu pocházejí, by se ale do záchrany měl teď zapojit hlavně majitel OKD Zdeněk Bakala. Korunu by měl pustit prý do jiné formy podnikání. „On ale místo toho radši staví knihovny,“ kritizuje uhlobarona Konečná.

Poslanci z Ostravska nařezali Bakalovi. Chce zavírat doly, přitom si staví knihovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Podnikatel Zdeněk Bakala v roce 2004 koupil skupinu Karbon Invest ovládající mimo jiné Ostravsko-karvinské doly (OKD) a Českomoravské doly. Ovšem zatímco ještě předloni Bakala právě na uhlí vydělával nemalé peníze, tak loni a zvláště letos je už s uhlím situace tristní. OKD je totiž dceřinou společností NWR – i v ní Bakala vystupuje jako jeden z finančních investorů – a je to hlavně ona, kdo má zvláště s prodejem uhlí letos nemalé problémy. Firma je totiž zadlužená, horko těžko čelí nízkým cenám uhlí, a proto je v čím dál větší krizi. Chystá prý dokonce výrazné propouštění zaměstnanců a nejspíš i uzavírání jednotlivých provozů, což se má týkat také Ostravsko-karvinských dolů (OKD).

„Velmi mne překvapuje, že je z toho společnost OKD takto vyděšená, protože ještě před dvěma lety vydělávala stovky miliard a dokonce se dala i na burzu. Podle mne si ale neudělali v té době žádný rezervní fond. Společnost OKD dnes totiž prodává uhlí pod cenou, než za jakou těží. Jestliže loni byla cena uhlí 74 euro a letos se prodává za 60 euro, jde o velký pokles, neboť OKD vytěží uhlí za cenu 90 eur. Tím jsou samozřejmě ve třetinové ztrátě. Pokud je to ale takto, tak podle mne pan Bakala podcenil manažerské rozhodnutí některých svých ředitelů,“ informovala v této souvislosti ParlamentníListy.cz  poslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Podle vysvětlení dalšího komunisty Miroslava Opálky ale cena uhlí poklesla zvláště kvůli změnám v obchodu na světových trzích.

V USA se přechází na levnější břidlicový plyn. Tak proto

„Změny byly vyvolány údajně přetlakem černého uhlí ve Spojených státech, kde se ve velkém přechází na břidlicový plyn - a ten je levnější. Proto je nyní poptávka na světovém trhu jiná. Dnes jsou dokonce i v Polsku obrovské zásoby neprodaného uhlí, které je navíc levnější, neboť v Česku se dobývá ve složitějších geologických podmínkách. To ale také znamená, že je zde dobývání uhlí režijně dražší. Těžko se ale asi bude těžit uhlí, které je neprodejné. Proto hrozí propuštění z dolů, či přímo jejich uzavírání,“ zdůraznil pak pro ParlamentníListy.cz Opálka.

„Pro ten region to ale může být katastrofa, neboť když se k tomu OKD a nakonec ani stát nepostaví čelem, tak tomu regionu nebude už jak pomoci. Samotná města a ani kraj to už totiž sami nemají šanci zvládnout. Bavíme se totiž o 13 tisících propuštěných,“ poznamenala dále Konečná.

Konečná: V ohrožení jsou celé rodiny!

Podle ní hrozbu ztráty práce lidé v regionu vnímají poměrně těžce. „Nezapomeňte, že v oblasti ostravsko-karvinské jsou třeba v OKD zaměstnány celé rodiny. To není tak o tom, že rodina přijde o jednoho živitele. Navíc jsou většinou rekvalifikace u horníků velmi problematické. Pokud 15 či 20 let pracujete v dole, tak vás to poznamená i zdravotně,“ upozornila Konečná.

Celá věc je podle ní o to složitější, že se na OKD váží i přidružené výroby, servisní firmy, které by také ztratily práci.

„Ono se o tom ale hovoří dlouho. Společnost OKD zatím pouze říkala, že jde o prodej Dolu Paskov. Ovšem půjde o to, kdo ten důl koupí a zda ho zakonzervuje, či zda v něm bude dál zaměstnávat lidi. Já chápu, že trh s uhlím a ceny surovin jsou na světových trzích na minimálních úrovních, ale mne velmi překvapuje, že se právě nad tím pan Bakala nepozastavuje,“ uvedla.

Jenže právě Bakala má nyní pro své vydavatelství Economia stavět zcela novou budovu, navíc stále dává štědrou finanční oporu projektům typu Knihovny Václava Havla nebo Aspen Institutu. Ovšem jak se postará o své zaměstnance v OKD, o tom již příliš nehovoří.

Proč nejde do moderních technologií?

„Že tady investuje své soukromé prostředky, do toho nám nikomu nic není. Ovšem ve chvíli, kdy on kdysi vydělal nemalé finanční prostředky a odešel s nimi také na burzu, a na druhou stranu se Moravskoslezský kraj dostává do velmi, velmi nezáviděníhodné situace, pan Bakala místo toho, aby se snažil podílet na tom, jak to napravit, tak mlčí. Může například své finanční prostředky investovat do tohoto kraje jako takového, do výstavby něčeho, co bude zajímavé, nebo se může snažit investovat do lehčího průmyslu. On ale místo toho staví knihovny? Já se jenom divím tomu, že člověk typu Bakaly, který tvrdí, jak má ekonomické myšlení a jak je nad vodou, tak si nechá vlastní firmu takto pohřbít,“ rozdurdila se komunistka.

Zdůraznila, že i přece Moravskoslezský kraj se může stát regionem, kde se budou rozvíjet moderní technologie.

„Je tady vysoká škola báňská, která má dnes skvělá výzkumná centra, a já bych se nebála, kdyby se z Ostravy, jakožto z ocelového srdce, stalo centrum technologií a moderního průmyslu. Musí to být ale zkoordinováno s vládou,“ řekla a zdůraznila, že právě vláda Petra Nečase úplně rezignovala na to, cokoliv v regionu začít měnit.

„Když OKD propustí část zaměstnanců, tak se recept hledá velmi těžko. Ovšem neměly by ho hledat regionální a hospodářské komory a Moravskoslezský kraj, ale měla by ho hledat především vláda. Ona musí pomoci buďto najít nové investory, kteří část zaměstnanců převezmou, nebo najít jiný způsob, jak podpořit Moravskoslezský kraj jako region. Stát kupříkladu kdysi slíbil tomuto kraji, že bude dělat revitalizace a bude plnit státní závazky na odstraňování ekologických škod. To je dnes sice zastaveno, ovšem stát slíbil kraji, že mu na to dá zhruba dvacet miliard. Pokud by to udělal, tak by to bylo východisko pro tyto lidi, protože by se mohli zaměstnat v jiné oblasti. Nic z toho se ovšem nestalo,“ vypočetla Konečná chyby Nečasovy vlády.

Chce stavět nový dům, ale region ho nezajímá

I Opálka pokrčil rameny. „Nový ministr vlády bez důvěry zatím přišel s tím nápadem, aby lidé byli využiti k akcím, které bude organizovat stát, to znamená výstavba dalších silnic či jiné stavební činnosti, kde by se profesí samozřejmě mohli uplatnit,“ připomněl k problému poslanec.

Jeho osobně ale především prý vyděsila zpráva, že Bakala chce pro své vydavatelství stavět nový dům.

„Na tom je samozřejmě vidět, že pan Bakala nemá k tomuto regionu vztah, ale není se ani co divit, když žije dlouhodobě v zahraničí. On tu ale už začal podnikat v době 'loupežnického kapitalismu'a podařilo se mu přes prostředníka získat obrovské majetky a hospodaří s nimi bez ohledu na to, aby měl zájem na rozvoji regionu,“ popsal Opálka své pocity.

Zalhal Bakala i Kalousek...

Nejvíce jej ale prý štve jedna věc, a ta se týká Bakalova vztahu k politickým stranám. „Vezměme si situaci, která nastala před volbami v roce 2010. Já jsem se v Poslanecké sněmovně tehdy zeptal Miroslava Kalouska, jestli je pravda, že právě Bakala je sponzorem pravicových stran. Jenže on mi místopřísežně v té době tvrdil, že ne. A po volbách jim Bakala poukázal peníze! A to jak ODS, tak TOP 09. To je prostě jeho politika,“ zkritizoval Opálka „uhlobarona“, který se svou manželkou Michaelou Maláčovou žije hlavně ve Švýcarsku.

Připomeňme, že v červnu 2010 Bakala oznámil, že během předvolební kampaně věnoval 28,5 milionu korun třem politickým stranám. Občanská demokratická strana dostala 15 milionů korun, TOP 09 7,5 milionu korun a Věci veřejné 6 milionů. Protože právě tyto tři strany pak utvořily koalici pod vedením Petra Nečase, některá média později označovala tuto vládu názvem „Bakalova koalice“.

„Všichni si ale uvědomují, že vývoj nelze vyřešit nějakým jiným způsobem než omezením těžby uhlí v OKD. Lidé jsou ale samozřejmě vystrašení a čekají, co bude se kterým konkrétním člověkem, protože stát jim dá sice nějaké sociální dávky, ale to samozřejmě není řešení,“ dodal poslanec na konto kauzy.

K bytům horníků se nechce hlásit

Pověst Zdeňka Bakaly ale nepošramotil pouze jeho přístup k OKD, ale i kauza 45 tisíc bytů, které získal společně se spoluinvestorem Petrem Kadasem zároveň s koupí OKD. V této kauzičce je pak známý spor Bakaly s nynějším stínovým ministrem zahraničí za ČSSD Lubomírem Zaorálkem, který podnikatele označil za gaunera. Bakala totiž podle něj v roce 2005 slíbil nájemníkům, že jim prodá byty za výhodných podmínek, což ale neudělal. Práva totiž převedl z části na jiné subjekty s nejasnou vlastnickou strukturou a odpovědnosti za byty se zřekl.

„Veřejnou výměnu názorů si Bakala zažil i s bývalým premiérem Petrem Nečasem (ODS), který poukazoval na byznysmenovu roli při pochybné privatizaci OKD. Bakala pohrozil šéfovi vlády žalobou a zdůrazňoval, že se privatizace neúčastnil a doly koupil až později,“ uvedl v této souvislosti nedávno server Česká pozice.

NWR se obrací na Poláky a chce prodávat aktiva

Server také zjistil, že NWR (New World Resources Plc je jedním z předních producentů černého uhlí a koksu ve střední Evropě) se v nynější době hojně obrací na polské společnosti, aby od Bakalovy firmy odkoupily různá aktiva od dolů po koksovnu OKK. „Zadlužená NWR je v krizi, horko těžko čelí nízkým cenám uhlí na trhu, chystá výrazné propouštění zaměstnanců a nejspíš i uzavírání jednotlivých provozů,“ napsala Česká pozice.

I podle ní Bakalovu firmu poslal do kolen vývoj na světových trzích – dovoz levnějšího uhlí, které z Ameriky vytlačoval do Evropy boom břidlicového plynu, a následně krize ocelářství.

„A je zjevné, že NWR byla na podobnou situaci připravena velmi špatně. Pod tlakem dluhů (NWR vydala dluhopisy zhruba za dvacet miliard korun) a v době, kdy společnost jenom za letošní první čtvrtletí vykázala čistou ztrátu ve výši dvou miliard korun, klesala na nebývale nízké hodnoty cena jejích akcií i ratingová hodnocení,“ dodal na vysvětlenou server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…