Šéf komunistů Vojtěch Filip nevylučuje podporu vládě ČSSD

21.09.2013 10:06

Předseda KSČM Vojtěch Filip nevylučuje povolební spolupráci s ČSSD. Jednou z variant je i tolerance nebo podpora menšinové vlády sociálních demokratů. Ve hře jsou ale i další možnosti, Filip nechce předjímat, další postup bude vycházet z výsledku voleb. Věří ale, že levice bude jasným vítězem.

Šéf komunistů Vojtěch Filip nevylučuje podporu vládě ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Teprve po volbách budou orgány strany řešit, zda KSČM bude tolerovat nebo podporovat menšinovou vládu ČSSD. Sám předseda komunistů Vojtěch Filip tuto možnost nevylučuje. "Jsem přesvědčen, že je to jedna z možných variant povolebního uspořádání," říká v rozhovoru pro deník Právo. Jedním z povolebních modelů je i podpora vlády ČSSD společně se zemanovci.

Překážkou by podle všeho nebylo ani rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana pověřit sestavením vlády někoho jiného než šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. "Samozřejmě že se k tomu návrhu velmi hlasitě vyjádříme, ale nemyslím si, že při rozložení ústavních kompetencí musí prezident respektovat takový názor," konstatuje Filip.

Šéf KSČM věří, že levice ve volbách jednoznačně uspěje, ačkoli výsledek nechce předjímat. "Jsem přesvědčen, že občané budou volit více podle své životní a sociální zkušenosti a že se nechají méně ovlivnit mediální kampaní," říká.

Důležité podle něj bude, aby stát za krize, do které ho přivedla vláda ODS a TOP 09, řídili ti, kteří budou ochotni respektovat to, že neoliberální model zcela selhal. "Model řízení státu bude muset být více solidaristický a bude se muset sestávat z aktivní role vlády v ekonomice," konstatuje Filip.

Státní podniky namísto soukromých

KSČM bude v novém volebním období prosazovat zakládání nových státních podniků. "Je to programem KSČM, že stát se nemá zbavovat práva něco vlastnit a provozovat, protože řada soukromých vlastníků je horší než stát," říká politik v rozhovoru. Zásadní jsou podle něj oblasti energetiky, komunikačních sítí, silnic a železnic. Tato aktivita by měla směřovat i do bankovnictví a telekomunikačních služeb.

Dalším bodem programu komunistů je také ustavení minimálního důchodu v částce deset tisíc korun nebo diferenciace daní u fyzických i právnických osob, které by byly rozděleny na tři pásma. Základní sazba by byla 15 procent, u příjmů nad půl milionu korun ročně 25 procent a u příjmů nad milion ročně 32 procent, popsal Filip.

Prosadit by komunistická strana chtěla také obecné referendum a referendum o církevních restitucích. Církve by podle Filipa měly žít ze svých příspěvků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…