To je náhodička: Zatčení ODSáci si nedávno půjčili miliony

14.06.2013 6:57

Dva exposlanci ODS Ivan Fuksa a Petr Tluchoř byli zadrženi během čtvrteční policejní razie na Úřadu vlády. Server Lidovky.cz nahlédl do jejich majetkových přiznání a zjistil, že oba muži, kteří se do povědomí zapsali také jako rebelové, kteří nechtěli podpořit daňový balíček, proto řady poslanců opustili, si těsně před svým odchodem ze sněmovny pořídili několikamilionové hypotéky.

To je náhodička: Zatčení ODSáci si nedávno půjčili miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

Exministr zemědělství Ivan Fuksa splácí téměř sedmimilionovou hypotéku, za kterou si loni pořídil luxusní byt na pražském Žižkově. Ovšem kromě poslaneckého platu, který je ve výši 56 tisíc korun hrubého, Fuksa loni žádné další významné finanční příjmy neměl, až na polnosti za necelých 200 tisíc korun, které dostal darem.

Také Petr Tluchoř v majetkovém přiznání uvedl novou nemovitost. Staví dům, na který si půjčil 5,6 milionu korun. Stejně jako Fuksa kromě poslaneckého platu neoznámil žádný příjem. Pouze odměnu za členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny ve výši 160 tisíc korun.

Oba exposlanci po odchodu z politického výsluní získali lukrativní posty. Fuksa dostal trafiku v podobě funkce vrchního ředitele Českého Aeroholdingu. Tluchoř měl původně získat místo ve skupině ČEZ. Nakonec ale zakotvil v soukromém sektoru.

Byli si jistí?

Podle serveru Lidovky.cz svědčí uzavřené hypotéky o tom, že si bývalí poslanci museli být vědomi, že o své příjmy nepřijdou. V současnosti policie podezírá Tluchoře mimo jiné právě z úplatkářství v souvislosti s jeho rezignací na poslanecký mandát.

Kromě toho je Tluchoř podle jeho advokáta Marka Nespaly podezřelý z pletich při veřejné zakázce, legalizace výnosů z trestné činnosti a zneužití pravomoci. A z pravděpodobně stejného výčtu trestných činů se bude zpovídat také Fuksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…