Vy jste tedy rychle četla! Paroubek a Němcová se pohádali ve sněmovně

17.07.2013 14:20

Nejenom přítomnost, ale i minulost se řešila dnes ve sněmovně. Přestože je již přes rok poslanec David Rath ve vazbě, předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek rozebíral to, jak se rychle šéfka dolní komory Miroslava Němcová (ODS) rozhodla o tom, že může být vydán do rukou policie.

Vy jste tedy rychle četla! Paroubek a Němcová se pohádali ve sněmovně
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jiří Paroubek při projevu Vlasty Parkanové

Miroslava Němcová (ODS) se dnes ve sněmovně slovně škorpila s Jiřím Paroubkem. Ten se totiž zastal poslance Davida Ratha, který je držen ve vazbě pro podezření z korupce. A to ve chvíli, kdy od rána poslanci diskutují o tom, proč by se na návrh ČSSD měla dolní parlamentní komora rozpustit.

Němcová ale dnes v bohaté diskusi poslanců připomněla Paroubkovi, co předcházelo jejímu svolení ke stíhání poslance Ratha. Paroubek ji totiž připomněl, že si nevzpomíná na to, kdy v nedávné minulosti vystupovali proti prokazatelně politicky motivovaným hromadným zatýkáním političtí oponenti.

„Před 13 měsíci jsem se zeptal z tohoto místa paní předsedkyně sněmovny, co ji tak rychle přesvědčilo o vlastně okamžitém vydání poslance Ratha světské spravedlnosti?“ Tázal se Paroubek a připomenul, že podle časového snímku dne na své rozhodnutí Němcová nepotřebovala ani celou minutu a obešla se bez sněmovny.

„Dnes sama mluví v jiné souvislosti - v souvislosti s prezidentem republiky - o pohrdání sněmovnou. Přitom to tehdy byl ohromný precedens. Bez imunitního výboru, bez sněmovny rozhodla paní předsedkyně o vydání poslance,“ připomenul Paroubek čas před více jak rokem.

Němcová ale zdůraznila, že Rath byl na rozdíl od ostatních případů přistižen při činu. „Nevím, kde vzal pan poslanec Paroubek časový snímek mého tehdejšího dne, to by mě velmi zajímalo, protože u ničeho z toho, co jsem ten den konala, pokud vím, nebyl,“ připomněla Němcová.

„V takovém případě předsedovi nebo předsedkyni Poslanecké sněmovny náleží povinnost do 24 hodin rozhodnout, zda může toto zadržení trvat dál,“ vysvětlila Němcová a řekla, že navíc Poslanecká sněmovna - s výjimkou dvou hlasů - tehdy s jejím postupem vyslovila souhlas.

„Pokud jde o to, jak dlouho jsem četla nebo nečetla materiál, který mi v deset hodin večer do Poslanecké sněmovny přinesla paní doktorka Bradáčová, tak se podívejte na podpis a hodinu, je to k dispozici, na materiálu, kdy jsem dala svůj souhlas. Zjistíte, že od příchodu paní doktory Bradáčové do toho, než jsem tento materiál podepsala, uplynula hodina. A myslím si, že i poměrně dyslexií a dysgrafií postižený poslanec by byl schopen za hodinu tři stránky přečíst a posoudit, zda může nebo nemůže přičinit podpis pod takovouto žádost,“ dodala Němcová.

Paroubek se ale nedal a zmínil, že chtěl od Němcové vědět kdysi okolnosti kolem toho, jak se rozhodovala, ale to ona neučinila. Němcová na to kontrovala tím, že Paroubkovi vše bylo zodpovězeno předsedou mandátového a imunitního výboru.

„Nevím, proč se odkazujete na vystoupení pana předsedy imunitního výboru. Já jsem se ptal vás. Nevím, proč by předseda imunitního výboru měl říkat, jaký čas jste si vzala na prostudování spisu. Už je to ale irelevantní debata. Mně je celá věc jasná,“ dodal Paroubek.

 

Jiří Paroubek ale krom toho obšírně zkritizoval bývalou Nečasovu vládu a zejména "šil" do ministra vnitra Jana Kubiceho. „Zaseli jste vítr a sklidili jste bouři,“ vzkázal Paroubek bývalému kabinetu, o jehož předsedu se zajímá policie. Rozebíral i přístup prezidenta k ústavním pravomocem. Podle něj se Zeman snaží změnit politický systém na prezidentský.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Nechce určitě jen krmit jeleny

„Prezident vychází z toho, že jeho mandát přímou volbou jaksi zmohutněl. I když se ústava nezměnila a on na ni po volbě prezidenta přísahal. Kam politicky směřuje, nám Zeman naznačil. Nebude se již příště špinit amnestiemi či omilostňováním, nechce ani jmenovat univerzitní profesory. Pak už ovšem mnoho pravomocí ústavního prezidenta nezbývá a Miloš Zeman určitě nechce za stoosmdesátitisícový plat pouze krmit jeleny v lánské oboře," řekl.

Podle něj Zeman v rozporu se zásadami parlamentní demokracie a dosavadními ústavními zvyklostmi jmenoval vládu svých politických a osobních přátel, jejichž jádro tvoří budoucí lídři příštích sněmovních kandidátek SPOZ.

„Angažmá ve vládě má být tedy jakési promo zdarma, vlastně za veřejné peníze pro tuto stranu,“ zmínil pak bývalý premiér také.

Na schůzi iniciované opoziční ČSSD ale asi návrh na rozpuštění sněmovny poslanci neschválí. Opozici se totiž nepodaří dát dohromady potřebnou třípětinovou většinu. Bývalá vládní koalice již tvrdě řekla, že konec současné komory nepodpoří.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…