Za kauzu Nagyová může exministr Pospíšil, ozývá se z ODS

19.07.2013 14:51

ANKETA Podle informací ParlamentníchListů.cz na začátku kauzy Nagyová se na poslaneckém klubu ODS ozývaly hlasy, že si ODS může za kauzu Nagyová sama s tím, že ministrem spravedlnosti byl ve vládách Mirka Topolánka i Petra Nečase Jiří Pospíšil.

Za kauzu Nagyová může exministr Pospíšil, ozývá se z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

ODS ostře kritizuje postup státních zástupců v kauze bývalé šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové a tří bývalých poslanců ODS. Poslanecký klub ODS vyzval ve středu vládu Jiřího Rusnoka, aby se neprodleně zabývali situací ve státním zastupitelství a v policii s ohledem na výrok Nejvyššího soudu České republiky, který konstatoval, že jejich rozhodováním došlo mimo jiné „k nepřijatelné ingerenci exekutivní moci do moci zákonodárné“.

ODS kritizuje sama sebe

„Poslanecký klub ODS má za to, že narušování principů dělby moci je vážným ohrožením základních principů demokratického právního státu a že je úkolem a odpovědností vlády věc neprodleně řešit, včetně vyvození osobní odpovědnosti jednotlivých aktérů ve sféře výkonné moci,“ uvádí se v usnesení.

„Pokud ODS kritizuje státní zastupitelství, kritizuje sama sebe. Pan Pospíšil je z ODS a personální politika byla dlouhá léta jeho odpovědnost,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

ParlamentníListy.cz se dotázaly samotného Jiřího Pospíšila, zda necítí díl odpovědnosti, na dotaz však neodpověděl.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ODS s dotazem, že když ODS kritizuje práci státních zástupců v kauze Nagyová, zda se podle nich ale nejedná o systémovou chybu s tím, že za ni nese odpovědnost, neboť v Topolánkově i Nečasově vládě spravovala ODS Ministerstvo spravedlnosti (prostřednictvím Jiřího Pospíšila) a po většinu dvou posledních volebních období byla ODS ve vládě.

Upřednostňoval svou kvazipopularitu

Někteří politici svou stranu a exministra Pospíšila kritizovali otevřeně, někteří promluvili jen pod podmínkou anonymity. „No ano, s tím se nedá nesouhlasit. ODS byla bohužel po celou tu dobu v otázce justiční reformy příliš pod vlivem někoho, kdo, jak je dnes už jasné, upřednostňoval svou vlastní dosti pochybnou kvazipopularitu před skutečně efektivním, rychlým a předvídatelným nastavením chodu celého justičního aparátu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Aleš Rádl, který tak zjevně narážel na Pospíšila, který byl v ODS často kritizován, že si buduje vlastní popularitu na úkor ODS.

„A za úplný vrchol tohoto pomýleného přístupu lze považovat návrh zákona o státním zastupitelství, který se vracel k principům prokuratury, který si dokonce ti budoucí noví prokurátoři mohli psát sami pro sebe. I kdyby nedošlo k jeho stažení, bylo takové svinstvo naštěstí neprůchodné, a to napříč politickým spektrem, které si ještě zachovalo zbytky zdravého rozumu,“ dodal Rádl. Zákon o státním zastupitelství prosazoval právě tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Vyloučit Pospíšila, který za to může

„Jak může ODS vyzývat současnou vládu k řešení situace na státním zastupitelství a nevyloučit Pospíšila, který za to může? Je to směšné i tragické,“ řekl redakci vlivný člen ODS. Podobně se vyjádřilo anonymně několik dalších významných členů ODS s tím, že Jiří Pospíšil je něco jako Jiří Dienstbier v ČSSD: Populární u veřejnosti, ale silně nepopulární ve straně, neboť si sólisticky hraje sám na sebe.

„Státní zastupitelství v Česku nefunguje dobře již řadu let a odpovědnost za tento stav nesou poslední ministři spravedlnosti. Je smutnou skutečností, že to byli lidé nominovaní ODS,“ přidal se ke kritice europoslanec Hynek Fajmon.

Část viny nesou lidé z ODS

„Ano, od začátku této kauzy je jasné, že část viny nesou lidé z ODS, kteří ovlivnili obsazení některých pozic. A nyní buď sklízí ovoce, nebo na to sami doplácí. Čas ještě ukáže další souvislosti a konkrétní lidi,“ míní senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

„Ano, neseme svůj díl odpovědnosti,“ reagoval stručně první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

„Ano, stoprocentně to je naše chyba. Měli jsme dost času systém, který začala stavět sociální demokracie, změnit. Naštěstí jsem přesvědčen, že to samé si uvědomují i socialisté a myslím, že máme slušnou šanci najít rozumné, funkční, demokratické a svobodu neohrožující řešení,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec Pavel Bém.

„Je to důsledek politiky, kterou jsem opakovaně kritizoval a ODS za ni nese nesporně kus viny,“ myslí si poslanec a člen výkonné rady David Šeich.

Zbabělost ODS a podlehnutí populismu

„Zcela jistě tam díl odpovědnosti je, ale spíše bych to viděl na podléhání tlaku části státních zástupců, kteří vytvořili svůj svět. Nebál bych se to nazvat populismem a zbabělostí ze strany politické reprezentace. A tato zbabělost vynesla do čela některé státní zástupce, kteří by ve standardní společnosti nejen nemohli působit ve svém rezortu, ale mnohdy by byli uživateli nápravného zařízení,“ míní šéf jihomoravské ODS a člen Výkonné rady ODS Jiří Kadrnka.

„Myslím, že námi vedená vláda má hodně másla na hlavě. Její umělecký dojem byl špatný a jak je zřejmé, ignorovala důležité a prakticky významné oblasti života společnosti,“ domnívá se místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina.

„Nikdy nejste schopen předvídat do všech detailů, co může nastat – v tomto případě například přehnaná a nekompetentní iniciativa státních zástupců a policie. Z tohoto důvodu nějakou vinu ODS nevidím. Navíc ODS při legislativních úpravách vycházela vstříc jak odborným stanoviskům státních zástupců na fungování státních zastupitelství, tak i požadavkům veřejnosti a médií. Z vašeho mediálního hlediska jste tyto změny asi vítali, například zákon o státním zastupitelství. Odhalit ale potenciální rizika je vždy obtížné. Případná upozornění na ně se v mediální protikorupční hysterii ztratila nebo zapadla. To je podobné jako například s přímou volbou prezidenta. Většina ústavních právníků byla jednoznačně proti a média si toho nevšimla. Mediální masáž kolem imunity také napomohla odstranit jeden vyvažující nástroj proti potenciálnímu zneužití exekutivy,“ vysvětlil své stanovisko senátor Miroslav Škaloud.

Moc se přesouvá pryč od volených zástupců lidu

Člen Výkonné rady ODS Jan Skopeček říká, že poslední kauzu vyvolanou státním zastupitelstvím v Olomouci na základě prapodivné, nebezpečné a neakceptovatelné právní konstrukce považuje za projev mnohem hlubšího a systémového problému.

„Moc se v této zemi dlouhodobě přesouvá od přímo volených zástupců občanů ke složkám, které voličům přímo odpovědné nejsou a jejichž moc by měla být od volených orgánů odvozená, nikoli jim nadřazená. Tento trend je dlouhodobý a souvisí s celkovým oslabováním a vykrádáním politiky a politického systému nejrůznějšími věrozvěsty dobra. Podíl na tom nemá jedna politická strana, ale celé standardní politické spektrum, které není schopné politický systém hájit. Dnešní krize by měla spojit i jinak ideově různorodé standardní politické subjekty, aby společně vrátily moc voleným, ale také odvolatelným politikům. Když ale vidím krátkozrakost ČSSD, která na současné situaci chce těžit politické body, je mi jí skoro líto, jak dobrovolně přikládá pod kotlem, ve kterém se může vařit už po nejbližších volbách,“ uvedl Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…