Zeman Kalouska utýrá! Analytik Kotrba tvrdí, že prezident už pravici totálně převezl

07.08.2013 8:51

ROZHOVOR Ať dopadne dnešní hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka jakkoliv, Miloš Zeman už prý stejně vyhrál. ČSSD je po včerejšku jeho a Rusnok může bez problémů vládnout bez důvěry. Stačí, aby si uvědomil, co všechno zmůže skrze vyhlášky a co znamená pro starosty rozpočtové provizorium. Jak dlouho vydrží Kalousek s nervy? O tom všem je rozhovor ParlamentníchListů.cz s politickým analytikem Štěpánem Kotrbou.

Zeman Kalouska utýrá! Analytik Kotrba tvrdí, že prezident už pravici totálně převezl
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Jiří Rusnok vstupuje do dnešního dne s podporou ČSSD, KSČM a VV. Dá se čekat, že získá důvěru? Co by se muselo stát?

Zázrak. Nebo Ištvan. Nebo rozum. Nebo slib velvyslanectví v Nairobi. Co chcete. Podle mého to bude o dva hlasy. Jeden je málo. Chce to pojistku. Miloš Zeman měl vždy v rukávě žolíka, o kterém nikdo nevěděl. Ale ono je to jedno….

ČSSD podpoří jednotně Rusnokovu vládu…

Jednotně? Ne. Pod sjednoceným tlakem svých hejtmanů, krajských výborů. Poslanci jsou každý odněkud, o jejich existenci rozhodují krajské výbory. Jen Sobotka je z Lidového domu.

Je to ponížení pro předsedu Sobotku? Jak si máme vysvětlit to, že "nedělal problémy" a nestaví se proti vyslovení důvěry?

Sobotka se pokusil o převrat. A ten nevyšel. Protože on neměl ani žolíka, ani plán B. Blufoval. Zastrašoval autoritou. A ukázalo se, že autoritu nemá. Nakonec měl v zásadě dvě možnosti. Změnit názor a přežít, nebo odejít z čela strany. Ihned. Zvolil kompromis – tedy pomalejší variantu. Změnil názor několikrát za sebou a nakonec ze sebe udělal demokrata. Všichni ale vědí, že byl poražen. Jen je jim blbé to říkat nahlas.

Sobotka měl a mohl vědět, že druhým mocenským centrem je Asociace krajů, kde se vládne, zatímco ve sněmovně se jenom kecá. On odejde, respektive bude odejit tak jako tak, ale ne úplně poražen. Dostane příležitost a čas přemýšlet. „Modernizační“ skupina Sobotka, Špidla, Dienstbier, Oto Novotný, Lukáš Jelínek, Pehe, Uhl a hejno zelených či nazelenalých dneškem skončila.

Fakticky to bylo dokonání toho, co mohl inteligentní předseda strany očekávat po dvojím standing ovation pro Miloše na sjezdu ČSSD v Ostravě. Ozelenění sociální demokracie se nekoná. Liberalizace v blairovském duchu také ne. Že třetí cesta nikam nevede a sociální demokracie nesmí být slepým střevem liberálních pravicových stran, ví Evropa už dlouho. Sociální demokracie v Česku zůstala levicovou a sociální. Nestala se liberální demokracií. To je dobře. Dnes je faktické vedení strany sjednocené ideou široké levicové koalice – od konzervativní SPOZ, přes nejsilnější ČSSD, až po ty krajní levicové proudy KSČM, které ještě nezesenilněly a nezabarikádovaly se ve stalinistických poučkách.

ČSSD ztratila ošlehanost „kulturními“ kavárenskými ventilátory. To je také dobře. ČSSD ztratila žvanily - radily typu Pehe či Mitrofanov. To je dokonce výborně. Získala na politické předvídavosti, pragmatičnosti a schopnosti bezproblémově řídit stát, nejen kraje. Vládnout. Pracovat. Takovou ČSSD znají v krajích. Takvou ČSSD znají v obcích. Think-tanky jako je CESTA, PLATAN, ZVONEČNÍK, MDA – plné intelektuálů, kteří nikdy neřídili ani koloběžku, ČSSD může postrádat.

Zeman bez ČSSD je nula. A on to ví. Ví to od chvíle, kdy dostal hlasy sociálně demokratických voličů, členů a funkcionářů. ČSSD stojící proti Zemanovi je mrtvola. Uvědomění si tohoto faktu bylo pro vedení ČSSD bolestné, ale přišlo včas. Za minutu dvanáct. ČSSD včera získala zpět své členy a získala zpět své voliče. Má i svého prezidenta. Na této jednotě stojí její síla a akceschopnost, ať už budou volby za dva měsíce, nebo v květnu příštího roku.

Proto je vcelku jedno, jak hlasování o Rusnokovi dopadne.

Jaká je nynější pozice Bohuslav Sobotky? Odrovnal se úplně? Co častá nařčení, že by rád vládl s Miroslavem Kalouskem?

Chtěl. Zkoušel to. Ale problém je, že v Praze se všechno vykecá. Tady každý každého zná a nebo zná někoho, kdo ho zná. Tady nejde konspirovat ani s americkým velvyslancem a šéfem FBI, natož se starým intrikánem Kalouskem.

Pokud Rusnokova vláda nezíská důvěru, co se podle Vás stane? Nechá ji Miloš Zeman vládnout v demisi?

Pokud nebude vládnout s důvěrou, bude vládnout bez důvěry. Tak nebo onak. Druhý pokus znamená, že Rusnok nebo Pecina dostanou druhou možnost. Rusnokova vláda bude vládnout dál, nový designovaný premiér Pecina bude hledat novou vládu. Třeba do března. Ministři se v takovém zmatku špatně shánějí… A pak budou volby. V řádném termínu. Ale to se nakonec nestane. Kalousek vyměkne. Protože ti, kterým sloužil, nepřipustí rozpočtové provizorium… Vsadíte se?

Může nějak "převézt" pravicové strany?

Prezident? No on už je přece převezl. Upnuly se pouze na jeden cíl. Nerealistický, protože vycházejí z mylných předpokladů, že to, co platilo u kladeče věnců Václava Klause, přímo volený prezident, opírající se o mandát více než dvou milionů voličů, bude respektovat jen proto, že ony si to přejí… Miroslava Němcová nikdy nebude premiérkou. I kdyby měla 140 hlasů. A prezidenta koalice nesesadí, protože na to by potřebovala dohodu se Senátem. A opravdu si myslíte, že Senát pod vedením odborářů Štěcha a Škromacha Miloše Zemana zradí? Škromach se nejmenuje ani Špidla, ani Sobotka.

Jak by Miloš Zeman a Rusnokova vláda ustáli dlouhé měsíce bez důvěry sněmovny, ale s touto vládou ve Strakovce? Bez schváleného rozpočtu, bez šance na schválení legislativních změn?

K vládnutí nepotřebujete stále nové zákony. Potřebujete vědět, jak využít ty, co existují. K většině zákonů jsou vyhlášky, které vydává ministerstvo. No a ministerstvo ty vyhlášky může měnit.

Měli by šanci nebýt vládou okopávaných "mrzáků", kteří nemohou vůbec nic dělat?

Provádění zákona je určené vyhláškou, ne zákonem. Například schéma rozdělení rozpočtového určení daní je určené vyhláškou 449/2012 Sb., o podílu jednotlivých obcí na stanovených procentních částech celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty a daní z příjmů. Vyhláška č. 150/2008 Sb., je o kontrole výroby a oběhu lihu a o provedení dalších ustanovení zákona o lihu s tím související. Vyhláška č. 48/2008 Sb., je o vracení spotřební daně ze zelené nafty. Vyhláška č. 123/2007 Sb., je o pravidlech obezřetného podnikání bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry – to jsou přeci všechno nástroje v moci ministrů, kterými se provádí zákony kdysi schválené Parlamentem nyní bezmocným… Stejným zprůsobem se dají Kalouskovi zrušit jeho výherní automaty…

TOP 09 mluví o předčasných volbách, pokud vláda dostane důvěru. Je možné, že vládnutí Rusnoka bez důvěry přinutí TOPku zatáhnout za záchrannou brzdu a volby vyvolat?

Jak dlouho myslíte, že tuhle vyhláškovou válku bývalý ministr financí a jeho starostové vydrží s nervy?

Co se na téma "předčasné volby" asi děje v hlavě Miroslava Kalouska?

Že existuje něco horšího než chytrý ministr financí. Chytrý právník nového ministra financí.

Je něco jiného, co by naši čtenáři na začátku dnešního dne měli vědět?

Že modlit se nemá smysl. Musí se pracovat. S lidmi. Ne proti lidem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…