Babišův průzkum jako důkaz kvality. Okamura se s ním oháněl při kampani na Zlínsku

05.01.2014 19:46

REPORTÁŽ Bude pevný a nezradí. I takto vysvětloval šéf Úsvitu Tomio Okamura důvody, proč vybrali právě doktora Pavla Talaše jako kandidáta pro doplňovací volby do Senátu před veřejností v Napajedlích. Právě tady se totiž konala další debata s občany.

Babišův průzkum jako důkaz kvality. Okamura se s ním oháněl při kampani na Zlínsku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Tomio Okamura uspořádal s duem Eva a Vašek koncert na podporu kandidáta do Senátu Pavla Talaše

Diskusi, která se odehrála v salonku jednoho místního baru, začal Pavel Talaš, který nejdříve vysvětlil lidem, co ho vlastně vedlo k tomu, že kandidaturu přijal. „Je to nespokojenost se situací v této zemi: ekonomickou, politickou i morální,“ uvedl na začátek Talaš a dál hovořil o programu Úsvitu, který hodlá samozřejmě prosazovat.

„Nevím, proč se stále hovoří o tom, že to, co je možné ve Švýcarsku, u nás možné není. Mohu se tomu pouze pousmát, protože jde o účelové tvrzení,“ zdůraznil. „Naším cílem je důstojný život, dobrá zdravotní péče, dobrá práce pro všechny a odpovídající odměna. Pokud chcete být šťastní, musí být šťastný i váš soused. Chyba je ve společnosti,“ uvedl kandidát a také upozornil na to, že chce prosazovat bezpečnost a veřejný pořádek. „Už tu máme i patnáctileté delikventy nebo vrahy. To je samozřejmě nezdravé,“ posteskl si a vzpomenul i krizi skupin lidí s nízkými příjmy, kteří se dostávají do platební neschopnosti.

Okamura nechce anonymy a podržtašky

Pak už předal kandidát slovo Okamurovi. „Proč jsme si vybrali právě pana Talaše? Nechceme žádné trafikanty, kteří nejvyšší plat dostanou až v politice a pak z toho šílí. Chceme vybírat kandidáty, kteří mají za sebou kariéru a lidé je dobře znají. Chceme přinést do politiky úplně nový vítr. My žádné stranické anonymy a podržtašky nechceme. To není styl Úsvitu,“ vysvětlil Okamura, který také připomenul nejožehavější fakt, že jde o otce jeho přítelkyně, což bývá hlavním terčem kritiky. Tuhle skutečnost ale vidí šéf Úsvitu spíš jako plus. „Není tajemstvím, že je to otec mé přítelkyně. Ale protože je tohle místo po mně, tak jsem chtěl člověka, za kterého mohu stoprocentně ručit, a že nezradí. Když by se dostal do Senátu, tak tam ucítí velké tlaky a přetahovaní, takže my potřebujeme člověka, který je pevný,“ hřímal.

Dalším pádným důvodem je podle něj i skutečnost, že právě Talaše se rozhodl podporovat i Andrej Babiš. Kandidát Úsvitu totiž získal také podporu hnutí ANO, které vlastního člověka do voleb neposílá. „Andreje Babiše nemůže nikdo podezírat, nechal si udělat i průzkum ve Fatře a rozhodl se podpořit právě doktora Talaše. To znamená, že tímto by měla být výtka, že jde o otce mé přítelkyně, už vyřešená, protože Andrej Babiš s tím nemá nic společného a posoudil čistě kvalitu kandidáta,“ ujistil.  

Senát je na zrušení, ale nemůžeme ho ignorovat

Tomio Okamura připomenul i dobu vlastního působení v Senátu, které přerušil proto, aby mohl ze silnější sněmovny prosazovat program. „V Senátu jsem bojovat nemohl, protože tam má ČSSD většinu a mé návrhy mi házeli na hlavu. V Senátu bych shnil,“ zopakoval své důvody, proč šel mezi poslance. Zároveň zopakoval i to, že se v horní komoře Parlamentu necítil dobře, protože neměl šanci pracovat tak, jak by si představoval.

V této souvislosti se proto nabídla otázka, proč vlastně Úsvit chce mít svého senátora, když sám Okamura nebyl s fungováním v tomto zákonodárném sboru spokojený? Podle šéfa hnutí jde o posílení myšlenek Úsvitu a získání prostoru pro prosazování programu. Okamura také připustil i to, že by podle něj Senát bylo dobré zrušit, ale když už funguje, nedá se nic dělat. „Nemůžeme nad tím, že existuje, zavírat oči. Zrušit ho můžeme jen referendem,“ naznačil.

S lékařskou praxí Talaš skončit nechce

Lidé se dotazovali na to, zda bude mít Talaš dostatečný rozhled, aby nejrůznější problémy lidí řešil. Na tyhle typy dotazů dokázal Okamura rychle odpovědět. Podstatné podle něj prý je, aby se senátor hlavně o problémy lidí zajímal, psal dopisy a intervenoval na správných místech. Když totiž ve prospěch lidí zasáhne právě senátor, pak se věci prý rychle hýbají. „Stačí, když se postaví za správnou věc. Ostatní se leknou, že se o případy někdo zajímá,“ upozornil Okamura.

„Doktor už bude v jiné situaci, než jsem byl já, protože nebude sám. Jsme parlamentní stranou a máme prostředky na právnické oddělení a podobně. Takže můžeme dělat servis pro občany mnohem lépe,“ dodal. Další dotaz se týkal profesní kariéry Talaše. Obyvatele zajímalo, zda doktor, pokud získá novou pozici, přestane vykonávat lékařskou praxi. „Nevidím důvod, proč bych v práci končil,“ reagoval Talaš, který se domnívá, že práci senátora zvládne včetně svého původního povolání. „Myslím si, že je dobré, aby si udržel kontakt s lidmi a jejich problémy,“ doplnil Okamura. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…