Čeští zemědělci mohou přijít až o 900 milionů korun, zaznělo na Rádiu Impuls

11.06.2013 18:28

Jednu ránu zasadila českým zemědělcům povodeň, druhou chystá Evropská unie. Velká voda podle prezidenta Agrární komory ČR a senátora Jana Veleby způsobila škody ve výši 1,8 miliardy korun. Evropská unie pak počítá s tím, že na českých zemědělcích ušetří jedním škrtem až 900 milionů korun.

Čeští zemědělci mohou přijít až o 900 milionů korun, zaznělo na Rádiu Impuls
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Prezident Agrární komory České republiky a senátor Jan Veleba v úterních Impulsech Václava Moravce na Rádiu Impuls hodnotil, jak velkou ranou byly pro zemědělce letošní povodně. Řeč však byla také o škrtech v zemědělské politice EU, které bude projednávat Evropský parlament. Čeští zemědělci na to doplatí v podstatě nejvíc ze všech.

Jednorázový škrt není tak důležitý jako celková reforma

Veleba poznamenal, že čeští zemědělci tímto případným škrtem utrpí nejvíce, protože máme relativně velké zemědělské provozy, kterých se má úspora dotknout především. Naproti tomu Rakušané mají menší agrární subjekty, na které úspora tak výrazně nedopadne. Naši zemědělci mohou přijít až o 900 milionů korun. „To je zvláště nepříjemné, protože tu máme povodně a nikdo neví, jak bude vypadat letošní úroda,“ poznamenal Veleba.

Jde však jen o jednorázové opatření, zásadnější podle senátora bude až reforma zemědělské politiky jako taková, podle které nebude velikost podniků hrát velkou roli. Dnes je velikost poměrně zásadním faktorem.

Povodně nás přijdou na téměř dvě miliardy

Následně se Veleba vyjádřil k povodním. Předpokládá, že zemědělci utrpí škodu ve výši asi 1,8 miliardy korun. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) škodu odhaduje jen na miliardu korun. Veleba ale věří, že odhad Agrární komory ČR je blíže pravdě, ministr podle jeho názoru nemá tak přesné údaje jako komora.

Evropská unie však také pro zatopené země připravuje finanční pomoc a Veleba zdůrazňuje, že bude třeba zjistit, zda bude možné využít tuto pomoc také pro potřeby českých zemědělců. Senátor rovněž dodal, že bude u ministra zemědělství usilovat o odložení splátek např. za privatizovaný majetek či za pronájmy státní půdy.

Otázkou ale je, zda stát zemědělcům tuto pomocnou ruku podá. Loni podle Veleby nijak nepomohl zemědělcům na Moravě, které postihlo sucho. Hotovou věcí by měly být alespoň daňové úlevy, které oznámil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Senátor by také rád prosadil snadnější možnost pojištění se proti riziku povodní. Dnes se zemědělci pojišťují nejčastěji proti krupobití, které rovněž postihlo část republiky.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…