"Hlubocký kníže" Dlouhý zřejmě Kalouskovi vyhrožoval. Ministr je zaskočen

29.04.2012 6:21

Uměle vyvolaná pseudokauza, či problém posunující Českou republiku někam dál – směrem k mafiánskému prostředí? Oběma způsoby lze nahlížet na případ, který se rozvíjí mezi dvěma mocnými muži – vlivným členem výkonné rady ODS Pavlem Dlouhým a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

"Hlubocký kníže" Dlouhý zřejmě Kalouskovi vyhrožoval. Ministr je zaskočen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Člen výkonné rady občanských demokratů Pavel Dlouhý, kterému se přezdívá také „kníže z Hluboké“, údajně poměrně zvláštním způsobem naznačil Kalouskovi, aby nechal na pokoji záležitost kolem podivných 45 milionů na účtu jeho ženy. Tedy ani ne tak on, jako jeho speciální tým zabývající se nejvážnějšími podezřeními finanční kriminality, Finančně analytický útvar (FAÚ).

V rozhovoru pro Lidové noviny měl totiž doslova uvést větu na adresu ministra financí: „Je to člověk opilý mocí, ale mám ho rád. Mám rád jeho ženu, jeho děti.“ A právě v posuzování této věty se názory rozcházejí. Vzhledem k tomu, že prý se Pavel Dlouhý osobně s rodinou Kalouska nestýká a jeho dnes už exmanželku, ani děti osobně také nezná, jde prý zřejmě o výhrůžku.

Bývalý elitní kriminalista: Je to provokace nebo výhrůžka

„Nepodceňoval bych to. Minimálně může jít o provokaci, výhrůžka se rovněž nedá vyloučit a já bych ji tam osobně viděl. Zda je myšlena vážně, je velmi těžké odhadnout. Já  pana Dlouhého neznám, tudíž neumím odhadnout, do jaké míry by uměl být razantní v naplnění nějaké výhrůžky, či jak by mu mohlo napomoci prostředí, aby se tímto způsobem vyjadřoval k někomu, kdo mu eventuálně mohl šlápnout na kuří oko, jak se říká,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Václav Láska, bývalý elitní policejní vyšetřovatel.

I když se takovéto praktiky podle Lásky vymykají dosavadním známým praktikám v českém prostředí, což může představovat jistý posun k negativním jevům ve společnosti, policie se s největší pravděpodobností zabývat kauzou nebude. „Musela by mít konkrétní důkazy a poznatky. A ty podle všeho nemá,“ vysvětlil Václav Láska.

Kalousek: Jsem na vyhrožování zvyklý, ale od vysoce postaveného člena ODS?

Miroslav Kalousek k celé záležitosti LN řekl, že Dlouhého slova opravdu nepokládá za náhodná. „Obecně jsem na výhrůžky zvyklý, ale z úst člena výkonné rady ODS mi to přijde zvláštní a neuvěřitelné.“

Znamená to tedy, že přichází nové období – ve kterém vypukne i v rámci vládní koalice boj srovnatelný s mafiánskými praktikami? Podle některých odborníků tomu tak již je. Jen se o tom zatím veřejnost nedozvídala.

To, co se v Česku děje, nejsou praktiky státu, ale mafie, říká Dvořáková

„V podpalubí roste nespokojenost, ale na palubě Titaniku se tančí. Lidi jsou naštvaní, že politici neřeší věci, které by měli, a místo toho provozují hrátky, kdo co na koho ví. To jsou praktiky mafie, ne státní správy," řekla pro ParlamentníListy.cz již vloni politoložka Vladimíra Dvořáková.

A vzápětí se ohradila, že situaci v české politice nelze skoro již z pohledu politologa komentovat. "Víte, to se opravdu nedá vůbec okomentovat z hlediska politologa. Ta současná situace se již zcela vymkla všemu, co politologie umí vydedukovat, spočítat a odhadnout. Spíš byste se museli obrátit na znalce mafiánských praktik - protože pouze o ně v české politice už jde. Já tyto, spíše mafiánské praktiky komentovat opravdu neumím," uvedla dále profesorka politologie z VŠE.

Jde o to, kdo koho dřív politicky odstřelí. Zatím jen politicky...

A dodala, že je zřejmé, že se stále více jedná o to, kdo koho kdy odstřelí. „Myslím zatím jen politicky. Ale co očekávat od politické reprezentace, kde všichni na všechny sbírají kompromitační materiály, které skladují, aby je ve správnou chvíli vytáhli? Politici se obklopují podivnými experty, místopředseda vlády vystartuje na novináře třeba s nějakou údajnou nahrávkou, kterou vzápětí popře, a připadá mu to normální. Na ministerstvech se vyhazují odborníci, aby se nahradili kamarádíčky, kteří problematice většinou vůbec nerozumějí. A přihrají se jim obrovské smluvní platy," pokračovala ve výčtu důvodů k rozhořčení politoložka. To, zda tedy bude kauza mezi dvěma zmiňovanými muži znamenat nějaký milník ve vývoji politcké scény, či zda jde o nevinnou záležitost, ukáže čas.

ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření k celé záležitosti Pavla Dlouhého. Ten však telefony nezvedal a ani na sms nereagoval.

Pokud shrneme důvody, jež vedly až k takovýmto možným závěrům, pak jimi byl nedávný únik informací do MF DNES o šetření FAÚ. To mělo odhalit, že na účty manželky Pavla Dlouhého, která je ženou v domácnosti, údajně doputovalo 45 milionů korun. Největší částky z toho přišly z Rybářství Třeboň, které inkasovalo několik státních dotací a v jejímž představenstvu sedí Dlouhý.

Nutno dodat, že spory mezi Pavlem Dlouhým a Miroslavem Kalouskem a dokonce i předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem byly i v minulosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…