Informovaný generál Randák hovoří o velkém zatýkání

13.06.2013 14:14

ROZHOVOR Sotva opadla velká voda, zasáhlo Českou republiku politické zemětřesení. Politická scéna je otřesena nebývale rozsáhlým vyšetřováním policie, které zasahuje až do nejvyšších kruhů – na Úřad vlády. Nikdo neví, co bude dál.

Informovaný generál Randák hovoří o velkém zatýkání
Foto: NFPK
Popisek: Karel Randák

„V normálním státě, v normální demokracii by okamžitě odstoupil premiér. Ve chvíli, kdy je zatčena jeho nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová, kdy na Úřadu vlády provádí policie razii, v ten moment by měl automaticky rezignovat premiér a celá vláda,“ prohlásil někdejší šéf tajné služby a člen Nadačního fondu proti korupci Karel Randák.

Myslíte, že kdyby policie neměla vážné indicie, že by si dovolila takovou rozsáhlou operaci, která může mít vážné vnitropolitické i mezinárodní důsledky?

Myslím si, že policisté určitě mají dost vážné indicie. Jít zatýkat na Úřad vlády bez toho, že by měli něco v ruce, by si nedovolili.

Rozptyl vyšetřování je hodně široký, razie se týkají bývalých kmotrů, zadrženi prý byli i bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa. Myslíte si, že se jedná o jedinou kauzu?

Myslím si, jestli je pravda, co se objevuje na internetu, a já víc informací nemám, že jestliže do toho policie nasadila 400 lidí, jestli si odnášejí dokumenty z Úřadu vlády, jestli jsou u lobbistů Ivana Rittiga a u Romana Janouška doma, tak to zjevně není jedna kauza. To bude několik spojených kauz, které jsou očividně propojené některými lidmi, třeba Rittigem a Janouškem.

Co si myslíte o tom, že zadržena byla i  jedna z nejbližších spolupracovnic premiéra - šéfka jeho kanceláře Jana Nagyová?

Jak víte, nejsem úplně objektivní, protože se se mnou premiér kvůli paní Nagyové soudí (jde o kauzu úniku informací z Úřadu vlády o jejím platu – pozn. red.) Myslím, že je něco špatného v tom, že nějaká paní Nagyová je nejbližším spolupracovníkem premiéra. Tam zjevně není něco v pořádku. Premiér má mít spolupracovníky ministry nebo nějaké své poradce. Nemůže mít jako nejbližšího spolupracovníka nějakou paní, která dělá šéfku kabinetu. To není nejbližší spolupracovník, to je normální státní úřednice, která by měla vykonávat administrativní práce a nic jiného. Pokud premiér vnímá paní Nagyovou jako svého nejbližšího spolupracovníka, tak to není prostě normální. Normální nejsou ani kontakty mezi Nagyovou a Rittigem a Nagyovou a Janouškem a Nagyovou a šéfem ČEZu Benešem. Kolem toho není žádné tajemství, o tom vědí všichni. Mluví se o tom pořád a nikdo s tím nic nedělá.

Vypadá to, že se s tím možná teď něco začíná dělat…

Teď ano. Ale do téhle doby s tím nikdo nic nedělal. Zatím je paní Nagyová zřejmě zadržena, uvidí se, jestli ji vezmou do vazby, bude záležet na tom, jaké důkazy najdou. Každopádně pro její zadržení musejí mít policisté vážné indicie. O všech lidech, o nichž se v této souvislosti mluví, se mluví dlouhodobě, že jsou do některých věcí zainteresovaní – Lesy, Škodův palác atd., takže to není nic nového. Možná se v této chvíli podařilo vyšetřovatelům ty věci sumarizovat, dát je dohromady a rozhodli se zasáhnout.

Co říkáte tomu, že údajně figuruje mezi zadrženými i bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník?

O něm se to také vědělo. Ondrej Páleník byl vnímán jako velice dobrý voják, člověk na svém místě, dokud byl šéfem brigády a působil v Afghánistánu. V momentě, kdy se dostal do takzvaně velkého světa politiků, kdy se stal ředitelem Vojenské služby, zřejmě podlehl tomu kouzlu, že se stýká s politiky, a tak se s nimi do něčeho zapletl. Dneska je šéfem Správy státních hmotných rezerv, což pochopitelně dostal jako trafiku, ale jeho vyšetřování nesouvisí nejspíš s hmotnými rezervami, ale spíš s jeho bývalou funkcí šéfa Vojenského zpravodajství. Nevím, nakolik je to pravda, ale existovaly byť nepotvrzené informace o tom, že Vojenská služba není tak objektivní, jak by být měla. Ale to si můžeme povídat o BIS a dalších. Já osobně si myslím, že Vojenská služba byla zneužívána pro nějaké politické účely v době, kdy tam byl Páleník ředitelem. Ale to je můj osobní názor.

Také se objevilo v médiích, že zásah musel být uspíšen, protože začaly unikat nějaké informace, že údajně někteří kmotři o akci věděli, proto musela policie postupovat rychle, v noci. Není velký problém, že utíkají informace k lidem, kterých se vyšetřování týká?

To je podle mne také důvod, proč to dělalo olomoucké vrchní státní zastupitelství, a ne pražské, protože se to policisté snažili udržet pod pokličkou. A na pražském vrchním státním zastupitelství, byť ho v dnešní době šéfuje Lenka Bradáčová, zůstali určitě lidi, kteří jsou spřízněni přesně s touhle garniturou, která je teď zatýkána. Ale pokud je ta akce takhle rozsáhlá, pokud je do ní zapojeno čtyři sta policistů, je v podstatě nemožné to udržet úplně v tajnosti. Dovedu si představit, že když se začaly některé informace dostávat ven, policie začala jednat urychleně.

Jak vnímáte tuto policejní akci? Zatím nic tak velkého, jdoucího až do nejvyšších kruhů, se tady v uplynulých letech neodehrálo.

Takhle velké zatýkací akce samozřejmě v minulosti byly, ale netýkaly se politiků. Týkaly se převaděčských gangů nebo obchodů s drogami. Vůbec tady nebylo zvykem politiky stíhat a zatýkat. To je velká premiéra.

Vítáte, že se policie a státní zastupitelství přestaly bát zabývat se i vyšetřováním politiků, kteří byli donedávna nedotknutelní?

Samozřejmě. Nechci generalizovat, nevím, jestli se to týká celé policie a celého státního zastupitelství, to si nemyslím, ale aspoň někteří tu odvahu našli. Může to pomoci napravit ten bordel, který tady je.

Jaké může mít tato politická kauza důsledky, ať už dopadne jakkoli?

To se mě ptáte moc. Za normálních okolností by to muselo mít kolosální důsledky. V normálním státě, v normální demokracii by okamžitě odstoupil premiér, protože je zatčena jeho nejbližší spolupracovnice, na Úřadu vlády, což je úřad pana Nečase, provádí policie razii, v ten moment by měl automaticky rezignovat premiér a celá vláda. Ale tady – v České republice – nedokážu vůbec odhadovat, jaké to bude mít dopady. Souhlasím s těmi, kdo říkají, že jediným normálním řešením současné situace je rozpuštění sněmovny a nové volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…