Kníže slibuje amnestii za zvolení na Hrad. Pospíšil chce zavírat víc

16.02.2012 18:34

Čeští politici se nemohou opět dohodnout, tentokrát v otázce přeplněných věznic. Předseda TOP 09 a ministr zahraničí si myslí, že je u nás vězňů příliš a slibuje při svém zvolení prezidentem amnestii. Tři vládní poslanci podali návrh, který by zjednodušoval podmínečné propuštění.

Kníže slibuje amnestii za zvolení na Hrad. Pospíšil chce zavírat víc
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS chce, aby tři přestupky byly považovány za trestný čin a hodlá zavést centrální registr přestupků a hledí obdivně k USA, zemi s nejvíce vězni na světě.

Karel Schwarzenberg na druhou stranu řekl, že v případě svého zvolení prezidentem by amnestii vyhlásil. "Myslím si, že je to dobrá tradice. Máme zbytečně mnoho vězňů. Italský exministr zahraničí Frattini mi nedávno vyprávěl, že mezi reformními zákony mají i takový, který má hodně vyprázdnit italské věznice. Myslím, že je to správné, naprosté kriminalizování všech je blbost. Něco se z našimi přeplněnými věznicemi musí už konečně dělat. Nemá smysl lidi zavírat za drobnosti, ve srovnání s okolními zeměmi máme hrozně vysoké procento vězňů. Za méně vážné trestné činy by se měly ukládat veřejně prospěšné práce nebo domácí vězení," řekl pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg.

Amnestie není dobrý napad

Předseda poslaneckého klubu ČSSD a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc je zásadně proti amnestii i velkorysosti k páchání trestné činosti. "Amnestie není v době rostoucí majetkové i násilné kriminality dobrý nápad. Co se týče ministra Pospíšila a přestupků, jen napravuje svou chybu, když prosazením nového trestního zákona přestupkovou recidivu v oblasti trestního práva fakticky sám v případě majetkové kriminality zrušil. A pokud někdo navrhuje lehčí podmínečné propuštění, tak nevidí, co se v českých a moravských městěch děje," sděli Tejc.

Pospíšil napravuje svou chybu

Kritika ohledně minulých chyb v otázce přestupků se snáší na Pospíšilovu hlavu i od dalších politiků. "Já se opravdu dost bavím, když vidím, jak se ministr Pospíšil zviditelňuje v médiích. Zavedení centrálního registru přestupků bylo jedních z bodů našeho protikorupčního programu a ODS jej zavrhla. Teď se k němu vrací," řekl pro ParlamentníListy.cz předseda Věcí veřejných Radek John.

Místopředsedkyně ČSSD a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová zase trestání více přestupků jako trestný čin připisuje sociální demokracii. "Návrh Pospíšila není ničím jiným než okopírováním tzv. ústeckého balíčku, který Pospíšil s vládou zatrhl, ale nápady z něj sám převzal a teď předstírá, že jsou jeho. Co se týče amnestie, ta se obvykle při nástupu nového prezidenta do úřadu dává. Jde o to, jaký je plánován její rozsah a na jaký druh trestné činnosti by se vztahovala," prohlásila Benešová. 

Návrh na jednodušíší podmínečné propouštění

Vláda zaujala  k poslaneckému návrhu novely trestního zákona, která je pokusem o snížení přeplněnosti českých věznic, neutrální stanovisko. Podle návrhu skupiny vládních poslanců by se například vězňům zkrátila z roku na šest měsíců lhůta, po jejímž uplynutí mohou znovu žádat o podmíněné propuštění na svobodu.

Žádost o podmíněné propuštění vězně by podle návrhu mohl podat také státní zástupce a ředitel věznice. Soud by podle novely nevyhověl návrhu ředitele jen v případě, pokud by bylo zjevné, že by vězeň po propuštění na svobodu nevedl řádný život. Soudy nyní přihlížejí při rozhodování o podmíněném propuštění ze zákona například k tomu, zda odsouzený nastoupil k výkonu trestu včas a zda odčinil škodu, kterou trestným činem způsobil.

"Základním cílem navrhované právní úpravy je zrychlení a zefektivnění procesu podmíněného propuštění, zejména v případech pachatelů drobné kriminality," napsali v důvodové zprávě autoři návrhu Pavel Staněk (ODS), Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) a Jana Suchá (VV).

Ministr se shlíží v Americe

Lidé, kteří opakovaně páchají přestupky, by se už neměli vyhnout trestu. Vláda si to slibuje od zřízení registru, který bude přestupky evidovat. Tři přestupky mají být považovány za trestný čin. Vláda tak chce snížit drobnou kriminalitu.

„Podíváte-li se do Ameriky a do jiných států, kde vyhlásili nulovou toleranci drobné majetkové trestné činnosti, tak se jasně ukázalo, že zvýšení tvrdosti alespoň na přechodnou dobu a jasný postih každého protiprávního jednání nese svoje plody," reagoval Pospíšil. Opomněl však dodat, že USA mají nejvíce vězňů ze všech zemí světa, téměř dva a půl milionu a za mřížemi je tak každý stý Američan.

reklama

autor: Tomáš Urban

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…