Mým vzorem je Motejl, prioritou občanský zákoník, tvrdí Benešová

04.07.2013 17:01

Nastupující ministryně spravedlnosti Marie Benešová by chtěla navázat na práci Otakara Motejla. Ve funkci se však i vzhledem k nejisté politické situaci zaměří na krátkodobé, nezbytné kroky, především na prosazení doprovodné legislativy k občanskému zákoníku. Čas na nápady přijde až ve druhé řadě, pokud vláda dostane důvěru, řekla v rozhovoru pro ČTK. Ráda by například řešila koncepci stížností pro porušení zákona, které pokládá za přežitek. Zajímat se bude i o problematiku vězeňství.

Mým vzorem je Motejl, prioritou občanský zákoník, tvrdí Benešová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

"Zaměřujeme se na krátkodobé kroky, které jsou nutné a nezbytné, kdy tedy musíme vyřešit a rozříznout takové věci, aby nebyla ostuda pro Českou republiku, aby České republice nevznikly škody," popsala Benešová. Jako své aktuální priority vyjmenovala obsazení české pozice u Soudního dvora EU, nový občanský zákoník a další osud zákona o státním zastupitelství.

Sněmovna by si měla uvědomit svoji odpovědnost

Práci svého předchůdce Pavla Blažka (ODS) ani dalších novějších ministrů spravedlnosti nechtěla Benešová komentovat s tím, že jí to nepřísluší. Vyhnula se tak i hodnocení činnosti Pavla Němce, kterého v minulosti označila za součást takzvané justiční mafie. "Z mých předchůdců si určitě nejvíce považuji doktora Otakara Motejla, protože to je prostě legenda. Všichni jsme ho měli rádi a uznávali jsme ho, byl to spravedlivý člověk," uvedla žena, které právě Motejl nabídl v roce 1999 funkci nejvyšší státní zástupkyně. Dobře prý vzpomíná také na spolupráci s Karlem Čermákem nebo stávajícím předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským.

Benešová chce apelovat na zákonodárce, aby dotáhli do konce rozsáhlé změny v civilním právu, které mají být účinné od počátku příštího roku. V dolní komoře Parlamentu totiž čeká na třetí čtení desítka významných doprovodných zákonů. "Sněmovna by si měla uvědomit svoji odpovědnost. Jestliže nechali prohlasovat občanský zákoník, no tak bez doprovodných zákonů to bude patová situace," upozornila.

Připustila, že k novému občanskému zákoníku měla - stejně jako další sociální demokraté - výhrady. Věří ale, že doprovodným zákonům vyjedná u ČSSD podporu. "Nebudu je určitě obcházet, bude pro mě velmi důležité, jaký názor budou mít," řekla. Zkusí se prý domluvit s předsedou poslaneckého klubu Jeronýmem Tejcem, aby k věci svolal jednání. "Občanský zákoník byl schválen za ministrování pana Jiřího Pospíšila, kdy byla u politické moci ODS, takže pokud by přišly průšvihy s ním spojené, půjdou za nimi," dodala.

Může přijít člověk, který nebude pan Zeman a jeho úmysly nebudou čisté

Benešová má výhrady i k dalšímu klíčovému legislativnímu počinu z dílny Ministerstva spravedlnosti - zákonu o státním zastupitelství, který již ve sněmovně prošel prvním čtením. Norma se podle ní musí dopracovat tak, aby mohl platit "hodně dlouho" a aby byl jakousi komplexní kuchařkou pro práci státního zástupce.

Se současným nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem zatím Benešová v roli nastupující ministryně hovořila jen neformálně, domnívá se ale, že v komunikaci s ním nenastane žádný problém.

"Může přijít člověk, který nebude pan Zeman a jeho úmysly nebudou čisté, to už jsme tu všechno měli. Zákon se musí doladit tak, aby bylo pamatováno i na časy zlé. A ony přicházejí, já jsem si to vyzkoušela," podotkla Benešová, která v minulosti ostře kritizovala svou nástupkyni ve funkci nejvyšší žalobkyně Renatu Veseckou.

Benešová se v současné době živí advokacií. Přiznala, že i z této pozice vnímá některé problémy v justici. "Nebudeme je ale řešit přes média, to si vyřešíme interně, až budu se soudci mluvit," řekla. Dodala, že by ráda pokračovala v tradici pravidelných setkání ministra s předsedy krajských soudů.

Stížnost na porušení zákona

Po uvedení do funkce chce nicméně jako první věc udělat to, že se setká s náměstky po svém předchůdci. S prvním náměstkem Danielem Volákem bude probírat mimo jiné problematiku vězeňství, ráda by se seznámila s jeho návrhem na redukci typů věznic ze čtyř na dva. Nezastírá ale, že na reformu vězeňství pravděpodobně v rámci svého mandátu nebude mít dost času. K otázce několikrát odloženého tendru na elektronické náramky pro domácí vězně se nechtěla předem vyjadřovat.

Za problematické označila právo ministra spravedlnosti podávat stížnosti pro porušení zákona. "V minulosti jsem tam pozorovala tendence k obchodování s tímto institutem, což bych samozřejmě v životě nechtěla připustit. Nikdy se nic neprokázalo, ale myslím si o tom své," naznačila. Doplnila, že osobně by na tomto právu netrvala. O koncepci stížností by se podle ní mělo jednat, jejich zneužití by se dalo zabránit například přesunutím této pravomoci na jinou osobu. V řadě zemí například podává stížnosti generální prokurátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…