Nejsou vejce. Odborář varuje: Pozor, supermarkety švindlují

24.02.2012 15:58

Vejce jsou v těchto dnech nedostatkovým zbožím. To se samozřejmě odráží i na jejich cenách. Přesto by na takovéto informaci nemuselo být nic zásadně negativního – kdyby... Vše nebylo prý pouhým důsledkem změny legislativy. A kdyby se neobjevily informace, že si některé obchody pomáhají „po svém.“

Nejsou vejce. Odborář varuje: Pozor, supermarkety švindlují
Foto: dogmtnfarm.com
Popisek: Vejce, kam až vyšplhá jejich cena?

„Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR nekompromisně odsuzuje praktiky obchodních řetězců, které prodávají nekvalitní zboží. Chování těchto obchodníků je neslučitelné s morálkou prodeje. Zásadně odmítáme, aby obchodní řetězce takto před veřejností lhaly,“ říká k situaci šéf svazu Bohumír Dufek. A co ho vybudilo k takovémuto rezolutnímu prohlášení?

„Chceme informovat veřejnost, že v současnosti dochází k přebalování vajec a tištění českých etiket na vejce, která jsou bez označení dovážena do České republiky ze zahraničí, aby spotřebitelé nepoznali, že tato vejce na český trh nepatří,“ vysvětlil Dufek pro ParlamentníListy.cz současný stav, jak mu bylo prý sděleno zaměstnanci blíže nespecifikovaného supermarketu.

Nařčení zaměstnanců z porušení postupů je vrchol cynismu

Podle Dufka je vrcholem cynismu, že obecné, ale dlouhotrvající chování za účelem zisku supermarketů za každou cenu je zdůvodňováno nařčením vlastních zaměstnanců z porušování pracovních postupů. 

„Prohlašujeme, že některé praktiky, jako přebalování jiných potravin, prodlužování doby trvanlivosti, nalepování nepravdivých etiket a označení, jsou u některých obchodníků dlouholetou zavedenou praxí. To, co objevily v minulých dnech tedy kontrolní orgány, není pro náš odborový svaz nic nového. Na tyto praktiky upozorňujeme již několik let a musíme jen konstatovat, že to, co si dovolují obchodní řetězce vůči českým spotřebitelům, by si v mateřských zemích v žádném případě nedovolily,“ uvedl dále Bohumír Dufek.

I proto veřejně požádal o konkrétní postižení firem podle zákona o zodpovědnosti firem a zveřejnění výše pokut, které jim budou inspekčními orgány uloženy.

„Věříme, že se nám podaří zlepšit přístup obchodních řetězců k občanům České republiky a dosáhnout tolik potřebného zvýšení kultury prodeje, poctivého přístupu a slušnosti,“ řekl ještě ParlamentnímListům.cz Dufek.

Oslovené supermarkety „přebalování vajec“ popřely

Ve dvou obchodních řetězcích, které ParlamentníListy.cz oslovily, však nikdo z jejich mluvčích skutečnost, o které se zmiňuje Dufek,  nepotvrdil.

„Ne, u nás se tak určitě neděje,“ řekla Simona Caidlerová, manažerka komunikace Ahold ČR. A ani mluvčí Tesco Stores Eva Karasová o tom, že by někde v obchodech docházelo k přebalům vajec, žádné informace neměla.

"Vejce do našich obchodů stabilně dodávají dva dodavatelé. České balírny vajec, které nakupují a následně balí vejce ze schválených farem, jak od českých, tak zahraničních producentů převážně ze zemí EU. Manipulace na obchodě s vejci  - přebalováni, změna označení původu a podobně, není možná. Na každém vajíčku je vytištěný kód jednoznačně označující zemi původu, způsob chovu a číslo farmy. Na krabici je uvedena konkrétní česká balírna," uvedla Karasová pro ParlamentníListy.cz.

Jak dodala, opravdu v posledních dvou týdnech zaznamenal jejich obchodní řetězec pokles dodávek vajec v souvislosti s platností nové evropské směrnice. "Někteří producenti nezajistili včas její stoprocentní realizaci, proto byly s nimi přerušeny dodávky. To mělo vliv na dostupnost vajec. V důsledku poklesu dodávek došlo v našich obchodech k výpadkům zásobování. Z tohoto důvodu intenzivně jednáme s našimi dodavateli, abychom zásobování vejci opět obnovili v požadovaném množství," uzavřela mluvčí Tesca.

Za nedostatek vajec mohou mrazy a legislativa EU

A v čem tedy tkví problém, pokud necháme stranou, zda je faktem, že by supermarkety opravdu mátly spotřebitele?

Dodávky se razantně propadly zřejmě i vinou změny legislativy. Podle chovatelů drůbeže a veterinární správy za nedostatkem vajec nejsou ani nedávné arktické mrazy, i když i ony dokážou na pár dnů snůšku vajec ovlivnit. „Mrazy někdy způsobí na pár dnů nedostatek vajec, ale v domácích chovech. V produkčních farmách s řízenou atmosférou je pokles snůšky vajec ne 90 procent, jako v těch domácích, ale maximálně dvacet procent oproti jinému období,“ říká zkušený zemědělec specializující se na živočišnou výrobu.

Podle změny v zákonech pro země Evroské unie je však od 1. ledna zapovězen prodej vajec z tak zvaných neobohacených klecových chovů. Proto se vejce vytratily z prodejen podle všeho v souvislosti se změnou legislativy. Chov nosnic v klasických klecích je totiž zakázán.

A právě to položilo některé české chovatele drůbeže, poněvadž neměli na investici do moderních technologií.  Zastavilo to ovšem i dodávky vajec z některých zahraničních chovů, které také podmínku nesplňují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…