Od roku 2015 žádá resort dopravy navýšení peněz na komunikace

07.07.2013 12:33

Rozpočet na stavby a údržbu silnic, železnic a vodních cest by po roku 2015 neměl klesnout pod 70 miliard korun ročně. Předpokládá to strategický materiál Ministerstva dopravy, na základě kterého úřad připravil harmonogram staveb na roky 2014 až 2020 a který nyní poslal do meziresortního připomínkového řízení. Rozpočtové rámce přitom pro rok 2015 počítaly s omezením financování z nynějších 64,5 miliardy na 46 miliard korun. Po zapracování připomínek dostane dokument ke schválení vláda.

Od roku 2015 žádá resort dopravy navýšení peněz na komunikace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

V roce 2015 bude dopravní resort potřebovat poměrně dost peněz ze státního rozpočtu na kofinancování projektů spolufinancovaných z evropských peněz, uvedl ředitel odboru strategie na Ministerstvu dopravy Luděk Sosna. V tomto roce končí současné programovací období a zároveň se bude rozbíhat nové dotační programy, úřad proto bude potřebovat peníze na finanční spoluúčast na projektech z obou programů.

Nejdražším projektem je modernizace D1

Z národních zdrojů se počítá s minimální částkou 41 miliard korun ročně tak, aby se při spolufinancování evropských projektů ročně investovalo uvedených 70 miliard korun. Pokud se například na kamionovém mýtném nebo na dálničních kuponech vybere méně peněz, bude ministerstvo žádat ve formě dotace o doplatek do zmíněných 70 miliard ze státního rozpočtu, dodal Sosna.

Nejdražšími silničními projekty, se kterými ministerstvo do roku 2023 počítá, je oprava dálnice D1. Ta by v plánovaném úseku mezi Mirošovicemi a Kývalkou měla vyjít na 14,8 miliardy a hotová by měla být nejpozději v roce 2022. Na 11,6 miliardy korun má vyjít pražský obchvat Běchovice - dálnice D1, s jehož stavbou se počítá v letech 2017 až 2021. Mezi roky 2015 a 2018 má vzniknout úsek R35 mezi Opatovicemi nad Labem a Ostrovem u Vysokého Mýta za zhruba 11 miliard korun. Navazující úseky ve směru na Vysoké Mýto a Litomyšl se mají připojit do roku 2021 a vyjít na skoro 20 miliard korun.

Velká investice na Labi

K největším připravovaným projektům na železnici patří modernizace trati mezi Brnem a Přerovem v Úseku Blažovice - Nezamyslice na dvojkolejnou trať pro maximální rychlost 200 kilometrů v hodině za 24,2 miliardy korun. Ta by měla být hotová v roce 2023. Přes 20 miliard korun má stát projekt modernizace železničního uzlu v Brně a výstavba nového nádraží, které chce Ministerstvo dopravy realizovat v letech 2018 až 2023.

Na vodních cestách je největší plánovanou investicí splavnění dolního toku Labe u hranic s Německem, kde má vzniknout kontroverzní stavba plavebního stupně v Děčíně. Ten by se podle dopravního ministerstva měl stavět mezi roky 2018 - 2021 a vyjít na čtyři miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…