Pravicový bourák Matějka: Zhovadilý systém krmí lenochy, to skončí

02.02.2012 4:31

JINÝMA OČIMA Nejúspěšnější bloger roku 2011 a jeden ze zakladatelů Svobodných František Matějka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentuje současné politické dění. Bez politické korektnosti, jak je mu vlastní, se pouští do nelítostné kritiky ministra zahraničí Karla Schwarzenberga i celé TOP 09. Nelíbí se mu ani politika ODS a všudypřítomné omezování občanských svobod.

Pravicový bourák Matějka: Zhovadilý systém krmí lenochy, to skončí
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Matějka byl jedním z prvních členů Strany svobodných občanů, kterou založil bývalý poradce prezidenta Klause a ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach. Působil jako místopředseda a dnes je členem jejího republikového výboru.

Kníže s Kalouskem jsou kolaboranti horší než Hácha

Odmítá především způsob, jakým se v naší politice realizuje předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a ministr financí Miroslav Kalousek. Oba politici podle něho zrazují svojí veřejnou činností naši zemi a občany.

„O působení Karla Schwarzenberga v politice jsem psal už před hodně dlouhou dobou. A osobně pana ministra zahraničí, ale i ministra financí považuji za kolaboranty. Svého času jsem Schwarzenberga přirovnal k Emilu Háchovi, ale postupem času zjišťuji, že jsem tím vlastně pana Háchu urazil. Dle mého soudu oba dva, Schwarzenberg i Kalousek, nejsou ničím jiným než protektory Bruselu v České republice v současné době a takovou politiku tady uplatňují,“ udeřil natvrdo František Matějka.

Lepší to ale dle jeho slov není ani s ODS. „Jsem přesvědčený o tom, že ODS pravicovou stranou není již od doby, co její výkonné funkce opustil Václav Klaus a o TOP 09 jsem si nemyslel nikdy, že by byla pravicová. Už její základy jsou postaveny jednak na lidoveckých věcech, protože polovina z těch lidí od lidovců pochází, a jednak dle mého soudu na naprosto sprostém způsobu vzniku této strany, kdy TOP 09 vznikla na základě toho, že využila aktuálního mandátu lidí, kteří ho získali za peníze lidovců a za volební program lidovců,“ uvedl bloger roku pro ParlamentníListy.cz a doplnil, že o pravicovosti TOP 09 nemůže být ani řeči.

TOP 09 i ODS posilují moc státu na úkor občanů

ODS prý podlehla lobby uvnitř, která se spíš cítí být raději ve středu, protože tam se lépe domluví s podobně smýšlejícími lidmi z jiných stran, než aby opravdu razila pravicovou politiku, přesně tak, jak ji razila v dobách, kdy vznikala. „Určitě o pravicovosti nelze mluvit ani v jednom případě, tudíž dle mého soudu nelze mluvit ani o tom, že by pravicové smýšlení a ideje zrazovali, oni je ve své podstatě uvnitř vůbec nemají,“ je přesvědčený Matějka.

„Nejenom v České republice, ale ono to postihlo celou Evropu, jsme došli do stádia, kdy klasická pravice a levice vůbec neexistují a v zásadě nejde o nic jiného, než kdo hájí víc svobodu občana proti státu, anebo posiluje moc státu proti občanům,“ pokračuje pro ParlamentníListy.cz

Občanští demokraté i TOP 09 podle něho vystupují tím druhým způsobem. „Oba dva subjekty, které v Poslanecké sněmovně v uvozovkách pravici zastupují, v tomhle novém úhlu pohledu bohužel spadají do kategorie těch, kteří posilují moc státu nad občany,“ konstatoval Matějka znechuceně.

Spotřeba je stále vyšší než příjmy, to musí skončit

Lidé si prý zvykli na obrovské kvantum přerozdělování a otupěli do té míry, že skutečné pravicové ideje je možné hledat sotva pod lupou. „Paradoxem celé situace ovšem je, že k těm idejím stejně budou lidé muset dojít, to je pro mě osobně jakýsi klid a pohoda na duši v tom, že jiným způsobem to v budoucnu stejně skončit nemůže,“ uvádí.

Spotřebováváme na cizí úkor a děláme to podle Matějky pořád dokola. Nic není nevyčerpatelné a v okamžiku, kdy zdroje dojdou, tak ve výsledku to nedopadne nijak jinak, než že lidé se budou muset začít starat o sebe, i kdyby nechtěli.

„Ohledně různých škrtů v sociálních a jiných oblastech si vůbec nemyslím, že ořezávání obecně je dobře, protože ořezávaní je pořád ještě mechanismus postavený na úplně špatných základech a je to v podstatě skoro stejné jako s eurem,“ předpovídá někdejší místopředseda Strany svobodných občanů.

Matějka se domnívá, že jestliže jsou špatně postavené základy, těžko můžete nějakým způsobem opravovat nebo sanovat vršek s tím, že vytrvá a vydrží. „Sociální systém u nás je zhovadile zabetonovaný obrovským přerozdělováním a jakýmsi v uvozovkách zvykovým právem občana, který si zvykl na to, že prostě dostává,“ říká pro ParlamentníListy.cz nekompromisně.

SLEDUJEME témata: Sociální reforma a sociální dávky

Škrty jsou prý k ničemu

„Svým způsobem si ale občan zvykl po právu, protože on odevzdává polovinu svého výdělku a posléze očekává, že když se dostane do nějaké sociální nouze, tak mu stát peníze dá a postará se o něj. V tomhle to sice občan vnímá oprávněně, protože hodně platí a očekává za to nějaké služby od státu. Bohužel nyní těch, co platí, je stále méně a těch, kteří něco chtějí, je stále více,“ vypočítává dále.

Výsledkem tohoto systému, jenž Matějka považuje za pokřivený, je, že samotné škrtání nic nevyřeší, protože škrtání je většinou plošné, což je při státním zřízení podle něho to nejhorší, co může být a nejde se konkrétně člověk od člověka dle konkrétních potřeb. „Škrty jsou na houby a měli bychom se znovu zpátky vrátit k tomu, že lidem by měly zůstat jejich vlastní peníze, které si vydělají a se svojí odpovědností, ne s odpovědností státu za jejich sociální problémy, by se měli připravit na to, že mohou přijít horší časy,“ navrhuje František Matějka v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz

„Ač si dnes lidé myslí, že žijí ve svobodě, tak v ní rozhodně nežijí. Jednak polovinu toho, co mají, odevzdají, a do všeho ostatního z té poloviny, co jim zbude, jim stát stejně ještě kecá. Lidé si bohužel, a to se opakuji, zvykli na to, že se o ně stát tímhle způsobem stará, a proto tak i volí,“ myslí si.

Lidé se bojí svobody, měli by totiž i odpovědnost

„Nebojím se ale toho, že pokud bychom mohli realizovat naše plány, že by to mělo fatální důsledky pro občany České republiky. Protože, a teď to řeknu hodně natvrdo, když stojíte na břehu a někdo do vás strčí a hodí vás do vody, tak se naučíte plavat, protože vám nic jiného nezbývá. Před tím jste plavat neuměl a říkal jste si, mám to zkusit, nemám to zkusit? Teď jste ve vodě a plavete a máte z toho radost. A pak do té vody kdykoliv vlezete znovu a rád,“ představuje návrhy Svobodných jejich člen Matějka.

Za těch uplynulých dvaadvacet let podle jeho slov dosud nebyla příležitost dát lidem maximální možnou svobodu za svůj život. „Otázkou zůstává, jestli a kolik lidí se s touto příležitostí vypořádá a samozřejmě musíme počítat s tím, že někteří takovou příležitost nebudou schopni využít a to z mnoha důvodů, nemají na to buňky, přirozený intelekt, nemusí na to mít zdraví. To už jsou jiné kategorie, o které je nutné a potřebné se postarat,“ poznamenává bloger.

„Ale ten absolutní základ, že zdravý jedinec se zdravou hlavou, rukama a nohama se má umět postarat sám o sebe, je něco, co tu ještě nebylo a nikdo to nenabídl a je nejvyšší čas to vyzkoušet. Lidé mají ze svobody strach, to je to nejdůležitější poselství. Oni si to ve velké míře neuměli a neměli příležitost vyzkoušet a mají z toho přirozený strach,“ odhaduje.

Vyjdete z domu a stát vás špehuje na každém kroku

Spousta lidí má pocit, že jsou svobodnější v Evropě, když mohou s občankou přejíždět přes hranice. Nikdo si prý neuvědomuje, že když jsme měli pas a ukazovali ho na hranicích, tak jsme byli dle Matějky paradoxně mnohem svobodnější.

„Dnes, když vylezeme z domu a všichni ve státní správě i v okolních zemích, protože se sdílejí databáze, vědí o každém našem kroku, takže nás v té Evropě bez problémů najdou kdykoliv, kdekoliv a kompletně zmapují od rána do večera, co jste kdy dělal a v jakém státě. A tohle si lidi neuvědomí, protože to nevidí. Oni jenom vědí, že nemusí na hranicích ukazovat pas,“ zoufá člen prezidentu Klausovi blízkých Svobodných.

Lidé si podle něho volí pouze menší přerozdělování a menší svobodu nebo o něco větší svobodu. „Bohužel pak nalítnou takovým pseudopravičákům jako je Kalousek a líbivým heslům jako je Babiš, o kterém si myslím své,“ komentuje pro naši redakci.

Ve schránce jsem našel i kulku

Přestože František Matějka má ve zvyku psát bez zbytečných servítků a politické korektnosti a rozhodně se nebojí kontroverzních témat, nesetkal se s žádným reálným vyhrožováním či represí.

„V prvním roce blogování se mi stalo, když jsem šil do biopaliv, Babiše a hlasování o podpoře zelených věcí v poslední den mandátu sněmovny před volbami, že jsem obdržel i patronu do schránky. Nicméně si myslím, že to byl spíše jen nějaký žert,“ domnívá se bloger.

Na dnešní době ho prý nejvíce štve, že lidé v naší zemi končí ve vězeních a před soudy mnohdy už jen za to, že veřejně řekli jakýkoli svůj názor. „To je asi hlavní poselství mých článků. Jedna věc je svoboda a odpovědnost za vlastní život, ale druhá věc je, že bych zrušil polovinu trestního zákoníku, polovinu občanského zákoníku a polovinu nebo možná celý zákoník práce,“ doplňuje nekompromisně.

„Stačí, když se budou chtít dva lidé mezi sebou svobodně na něčem domluvit a něco spolu udělat, aniž by to nějakým způsobem zasahovalo do práv třetích osob, nebo je to nedej bože poškozovalo, tak to nemůžeme udělat, aniž bychom se nepodívali na nějaké zákonné normy, které nás budou nějakým způsobem svazovat v tom, co smíme a nesmíme. To je naprostá tragédie,“ uzavírá v rozhovoru pro redakci ParlamentníchListů.cz František Matějka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…