Studenti křičí pod okny a Nečasův muž vzkazuje: Rozmazlenci, plaťte školné

29.02.2012 11:46

Poradce předsedy vlády Petra Nečase pro lidská práva Roman Joch kritizuje studentské protesty Týden neklidu pořádané iniciativou Za svobodné vysoké školy. Krátce před polednem hlasitý protestní průvod deseti tisíc studentů dorazil právě před sídlo Nečasova úřadu ve Strakově akademii.

Studenti křičí pod okny a Nečasův muž vzkazuje: Rozmazlenci, plaťte školné
Foto: red
Popisek: Uvítací transparent (FF UK)

Iniciativa se staví proti zavedení školného a rovněž jí vadí, že by vysoké školy již nemohly nakládat s veřejnými finančními prostředky dle své libovůle a to, na co půjdou, by více kontroloval stát prostřednictvím demokraticky zvolených politiků. Studentům vadí „omezení pravomoci nakládat se svěřenými prostředky podle vlastního rozhodnutí a vpuštěním soukromých finančních a obchodních zájmů do vysokoškolského hospodaření“.

Bezplatné vzdělání na vysokých školách je perverzní

„Lituji toho, že školné nebylo zavedeno mnohem dříve. Je skutečně ostuda, že žijeme 22 let ve svobodné společnosti a tak velká část studentů není způsobilá, nechce žít ve svobodě s odpovědností, která k ní patří. Tím, že dostávají vzdělání, tak získávají hodnoty, za které by měli zaplatit. Měli by finančně ocenit školy za to, že díky získanému vzdělání jejich příjmy v dospělém životě budou mnohem vyšší, než kdyby byli bez vysokoškolského vzdělání. Nyní dostávají tyto hodnoty zdarma za peníze všech daňových poplatníků této země,“ řekl ParlamentnímListům.cz Roman Joch.



„Je nutné připomenout, že ne všichni mladí lidé studují na vysokých školách. Častokráte to jsou i děti z chudších rodin, které na vysokých školách nestudují. Tyto chudší rodiny tak de facto dotují ze svých daní vysokoškolské studenty, kteří jsou mnohdy z rodin bohatších. Bezplatné vysokoškolské vzdělávání je perverzní v tom, že znamená přerozdělování peněz od chudých rodin k rodinám, které jsou na tom finančně lépe,“ míní Joch.

Studenti vyvlastňují cizí peníze, které nevydělali

Podle něho se studenti a někteří profesoři tím, že odmítají, aby stát kontroloval, kam jdou finanční prostředky, které vysokým školám stát poskytuje z daní všech, de facto pokoušejí o vyvlastnění těchto peněz, které sami nevydělali ve stylu: daňový poplatníku plať, dej nám peníze na vysoké školy a my si je pak utratíme, za co chceme, a chraň tě ruka Páně, aby ses zajímal o to, co s těmi penězi provedeme, nebo dokonce chtěl rozhodovat, na co mají ty peníze jít. Podle Jocha je toto naprosto zvrácené pojetí akademických svobod a akademické svobody jsou úplně o něčem jiném.

„Daňoví poplatníci platí státu daně a volí si demokraticky své politické reprezentanty. Ti mají právo jako jejich zástupci rozhodnout, kam tyto peníze poputují. Studenty ani profesory voliči nezvolili, oni ty peníze nevydělali, nemají tedy právo o nich rozhodovat. Pokud by šlo o soukromé vysoké školy financované ze soukromých prostředků, stát nemá právo jim do jejich hospodaření mluvit, ale zde se jedná o veřejné prostředky a stát má právo o těchto financích rozhodovat,“ míní Joch.

Rozmazlenost lidí, kteří chtějí jen brát

Anketa

Jste pro školné?

4%
hlasovalo: 3431 lidí
„Toto pojetí akademických svobod, podle kterého mají studenti údajně právo rozhodovat o veřejných prostředcích, je způsobeno celkovým zmatkem v pojetí našich práv. Práva a skutečné svobody znamenají, že státní moc ponechá člověka na pokoji rozhodovat o vlastním životě a o penězích, které si legálně vydělal. Ale levicové sociální pojetí práv znamená, že máme nárok dostat něco, co není naše a o co jsme se nezasloužili. Ti studenti, kteří vydávají za akademické svobody svou touhu rozhodovat o veřejných financích, ve skutečnosti nepožadují svobody, nýbrž speciální privilegia na úkor ostatních lidí, kteří na ně mají pracovat,“ upozorňuje Joch.

„Mezi skutečné akademické svobody patří například nedotknutelnost a posvátnost akademické půdy či svoboda vyjadřování názorů a svobodná diskuse. Zamýšlené reformy skutečné akademické svobody nijak neohrožují, ani neporušují. Studenti se chovají podobně jako ostatní nátlakové skupiny ve společnosti, které však nemají demokratický mandát od voličů. Je to projev částečně dekadence a částečně rozmazlenosti těch lidí, kteří chtějí jenom něco dostávat zdarma bez jakéhokoli výkonu a pak odmítají převzít odpovědnost. Oni chtějí rozhodovat o penězích, které nevydělali a sebrat je lidem, kteří se na ně nadřeli. Proč má dělník či živnostník, který sotva uživí sebe a svou rodinu, dávat peníze studentům, aby oni rozhodli, že se budou na školách studovat takové nesmyslné obory, jako například gender studies. Někteří studenti a profesoři si chtějí žít na vysoké noze za naše peníze,“ uzavřel Joch.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…