Vláda schválila omezení podpory obnovitelných zdrojů

25.07.2013 21:08

Vláda schválila návrh zákona, který omezuje podporu pro nové obnovitelné zdroje energie a stanovuje strop pro příspěvek, kterým je financují spotřebitelé v ceně elektřiny. Zákon ještě musí projednat Parlament, Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje, aby ho poslanci schválili už v prvním čtení. Proti navržené normě protestují ekologické organizace.

Vláda schválila omezení podpory obnovitelných zdrojů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Vláda návrh schválila na mimořádné schůzi. Na konečné potvrzení zákona poslanci, senátory a prezidentem přitom tlačí čas. Pokud by zákon nevstoupil v platnost před koncem října, musel by Energetický regulační úřad stanovit cenu elektřiny pro příští rok podle dosavadních pravidel, což by zřejmě vedlo k dalšímu zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje, který platí spotřebitelé.

Podle přijatého návrhu by se od 1. ledna 2014 měla zastavit provozní podpora pro nová zařízení, která vyrábějí elektřinu ze slunečního záření nebo z bioplynu. O rok později by se měla zastavit podpora pro nové projekty, kde trvá výstavba delší dobu, typicky vodní a větrné elektrárny. Již existujících obnovitelných zdrojů, které elektřinu do sítě dodávají, se zastavení podpory nedotkne.

Cílem přijatého opatření je zastavit růst částky, která se odvádí na podporu obnovitelných zdrojů. Letos to je 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Podle zástupců průmyslu podpora zelené elektřiny ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských firem.

Zákon také počítá se stanovením stropu pro příspěvek, který na podporu obnovitelných zdrojů platí lidé v cenách elektřiny. Letos je tento příspěvek ve výši 583 korun za megawatthodinu elektřiny, od příštího roku by měl činit nanejvýš 495 korun za megawatthodinu.

Normu kritizují ekologické organizace. Vadí jim především to, že zatímco obnovitelné zdroje o podporu přijdou, nadále ji budou moct čerpat zařízení, která vyrábějí v kogeneraci teplo a elektřinu, nebo spalovny odpadu.

"Zachování podpory alespoň pro rozpracované projekty větrných nebo biomasových zdrojů je malým plusem v dalším růstu šetrné energetiky, která pomáhá snižovat znečištění ovzduší," reagoval na delší limit pro poskytování podpory vybraným obnovitelným zdrojům Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

"Postupným utlumením podpory pro nové obnovitelné zdroje se však paradoxně stane z legislativy na rozhýbání čisté energetiky dotační mechanismus pro spalování uhlí a plynu nebo výstavbu spaloven odpadu," upozornil však.

"Podpora, jakou doposud měly solární či větrné elektrárny, se nadále bude vztahovat na obří spalovny komunálního odpadu nebo na spalování takzvaného důlního plynu," uvedlo v tiskové zprávě Hnutí Duha. "Naopak ze zákona o podporovaných zdrojích energie budou vyškrtnuty veškeré technologie, jež mohou používat domácnosti nebo obce - například solární panely na střeše domu, malé vodní turbíny, bioplynové stanice či obecní větrné elektrárny." 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…