Vládní zmocněnkyně domlouvá: Nesvalujte vinu na Romy, v klidu se ptejte

06.07.2013 16:47

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Lenka Šimůnková jasně odsoudila protesty, které odstartovaly minulou sobotu v Českých Budějovicích a svého pokračování se dočkaly dnes. Šimůnková vyjadřuje pochopení pro frustraci občanů ze sociálně nepřizpůsobivých obyvatel, ale ani tato frustrace nikoho neopravňuje ke svalení kolektivní viny na konkrétní skupinu obyvatel. Je také třeba si uvědomit, že radikálové nenabízejí smysluplná řešení dnešních problémů.

Vládní zmocněnkyně domlouvá: Nesvalujte vinu na Romy, v klidu se ptejte
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Monika Šimůnková

„Odsuzuji tímto důrazně všechny nenávistné projevy, které se v Českých Budějovicích během soboty odehrály. Není absolutně přípustné, aby kdokoli svou frustraci a nenávist ventiloval agresí, ať už je směřována proti komukoli," prohlašuje Šimůnková ke krvavé demonstraci, která se odehrála minulý víkend a má pokračování i dnes.

Agentura pro sociální začleňování

Situace na sídlišti Máj není právě jednoduchá, ale lidé by svůj hněv neměli obracet proti Romům. Podle zmocněnkyně by se měli v klidu obrátit např. na město a ptát se svých volených zástupců, proč jsou sociálně slabší občané soustřeďováni na jednom místě. Vše se prý dá stále řešit cestou dialogu. Ten může probíhat např. na veřejném setkání obyvatel sídliště Máj, které Šimůnková navrhuje. Jde prý o rozhodně přijatelnější variantu, než nenávistný pochod, k němuž došlo koncem června.

Šimůnková spolupracuje také s Agenturou pro sociální začleňování a veřejná diskuse by mohla napomoci rozběhnutí „léčebných procesů“. Na toto setkání by navázalo rozpracování těchto návrhů do krátkodobějších i dlouhodobějších kroků. Obdobně, jak to Agentura pro sociální začleňování nabízí dalším městům, ve kterých se na jednom místě nachází vyšší koncentrace občanů v tíživé sociální situaci," podotýká zmocněnkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…