Vnitro tutlá krvavá jatka v uprchlickém táboře. Bok i Exner se toho děsí

20.03.2012 20:53

EXKLUZIVNĚ V uprchlickém zařízení Kostelec nad Orlicí nedávno napadl Bělorus dva Čečence. Jednoho pak probodal nožem. Ministerstvo vnitra se k případu staví zády. Ostatně azylovou politiku vlády dlouhodobě kritizují někteří ochránci lidských práv i politici. Například John Bok ji přirovnal k úplnému bezpráví. Podle některých čekatelů na azyl je prý Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ÚOOZ nutí k donášení na krajany pod hrozbou neudělení azylu.

Vnitro tutlá krvavá jatka v uprchlickém táboře. Bok i Exner se toho děsí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Cela ve věznici. Ilustrační fotografie

Uprchlické zařízení Kostelec nad Orlicí se před dvěma týdny stalo dějištěm brutálního útoku. „Jeden Bělorus tam nejdříve zmlátil Čečence. Když ho starší bratr napadeného okřikl, Bělorus ho několikrát bodnul do podbřišku. V bezvědomí jej převezli do nemocnice v Hradci Králové, chtěli to ututlat a vrátit ho po pár dnech zpátky, i když křičel bolestí. Policisté nikoho nevyslechli a v táboře navíc svědky zastrašovali. Kamerové záběry nikde,“ řekla zástupkyně Čečenců Hana Demeterová s tím, že útočný Bělorus již před tím napadl dva muslimy, což nikdo nevyšetřoval.

Kolem případu zamlženo

Z operačního protokolu čečenského uprchlíka Bektemirova Visirpashy, který mají ParlamentníListy.cz v rukou, vyplývá, že pobodaný muž byl ve stavu vitální indikace, což v lékařské hantýrce znamená soubor naléhavých okolností, které si vynucují provedení určitého lékařského zákroku, bez něhož je minimální naděje na přežití. Případ je dle některých aktivistů v oblasti lidských práv jedním z dalších důkazů, v jak tragickém stavu je azylová politika vlády.

„Jak je známo, ministerstvo vnitra trestné činy nevyšetřuje, od toho je policie,“ vysmála se otázkám ParlamentníchListů.cz Petra Schneiderová z tiskového odboru ministerstva vnitra. „Přestože máme na starost azylovou problematiku, nemám k tomu co říct,“ sdělila následně. „Incident se stal, ale nebyl až tak vážný, jak jej líčíte. Nešlo o žádnou nedokonanou vraždu. Klient z Běloruska, o kterém hovoříte, nikdy před tím nikoho nenapadl a k tomuto činu byl vyprovokován. Vše nyní vyšetřuje policie,“ sdělila vedoucí uprchlického zařízení Kostelec nad Orlicí Ivana Vyhnálková.

Zainteresovaní aktivisté nad tím kroutí hlavou a zcela odsuzují azylovou politiku vlády. Zakladatel Spolku Šalamoun na ochranu nezávislé justice k tomu zdůraznil, že situace v uprchlických zařízeních je kritická a tento případ to dokazuje. „V mnoha otázkách vládne bezpráví,“ dodal. Bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny si nejdříve vyslechl otázky ParlamentníchListů.cz, ale pak byl telefonní hovor přerušen. Bývalý poslanec KSČM Václav Exner k tomu prohlásil, že Bělorusům se v Česku nadržuje, kdežto Čečenci jsou bráni zcela opačně. „Česko nemá jednotnou a jasnou azylovou politiku a takhle to dopadá,“ zdůraznil.

Detektivové nutí Čečence donášet

Jeden z čečenských čekatelů na azyl Ali Atsaev, jenž v současnosti žije v Praze, napadení v Kostelci nad Orlicí potvrdil a prohlásil, že většina Čečenců byla v minulosti detektivy Útvaru pro vyšetřování organizovaného zločinu nucena k donášení na své krajany. ÚOOZ při tom prý spolupracuje s ruskými tajnými službami a hrozí azylantům neudělením politického azylu. „Budeš spolupracovat nebo pojedeš do Ruska. Tohle říkali všem známým z Čečenska, kteří čekají na udělení azylu. I mě takhle vydírali. Za Kubiceho se tohle nedělo,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Atsaev. Nicméně mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták to odmítl a sdělil, že nic takového příslušníci útvaru neprovádějí.

„To je jednání StB a je vidět, že ti chlapci převzali praktiky bývalého režimu,“ sdělil k tomu Bok s tím, že obdobné problémy mají i Gruzínci. Ostatně i zástupkyně Čečenců Demeterová hodnotí azylovou politiku Česka jako nespravedlivou. „V Kostelci se lidé dost bojí. Nicméně podobná situace je ve všech uprchlických zařízeních v Česku. Vládne tam strach a nesvoboda. Na poměry uprchlíků se nehledí. Pamatuji si případ jedné Somálky, která měla tuberkulózu. Na vedení pořád tvrdili, že je zdravá. Nakonec ji převezli do nemocnice na Bulovce v Praze a hned ji uložili na infekčním,“ dodala humanitární pracovnice Demeterová, která provozuje internetové stránky Pomoz jednomu Člověku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…