Zeman pohovořil o Kalouskově minulosti. A sdělil nám, zda dovolí Mynářovi kandidovat do sněmovny

23.08.2013 10:27

ROZHOVOR Kancléř prezidenta bude moci kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny, ale opustí post, až když uspěje. Miroslav Kalousek udělal několik tunelů a Miroslava Němcová ztrácí nervy. To prohlásil v exklusivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident Miloš Zeman.

Zeman pohovořil o Kalouskově minulosti. A sdělil nám, zda dovolí Mynářovi kandidovat do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane prezidente, jak se Vám daří? Dodržujete správnou životosprávu, jak vám poradili lékaři? Kolik alkoholu denně vypijete, kolik cigaret vykouříte?

Připíjíme si vinným střikem, tak životosprávu v podstatě dodržuji. Udělal jsem jen jednu výjimku, kdy mě při výletě na Vysočinu majitelka restaurace pozvala na kubánský rum, a protože nabídka dámy se neodmítá, tak jsem tuto skleničku vypil. A to je s alkoholem asi tak vše. Snížil jsem počet vykouřených cigaret ze čtyřiceti na třicet. Doporučení lékařů je, abych to snížil na dvacet, ale každé omezování má probíhat postupně a nikoliv jednorázově.

Tak k politice. Povolíte kancléři Vratislavu Mynářovi kandidovat v předčasných volbách ve Zlíně do Poslanecké sněmovny za Stranu práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ)?

Kancléř samozřejmě nemá vyjadřovat stanoviska strany. Kdysi jsem na sjezdu sociální demokracie řekl, že jako prezident jsem nadstranický, ale jako český občan si přeji úspěch ČSSD. A na tom nic nemění to, že osobně budu volit SPOZ, aby sociální demokracie příliš nezpychla nabytou mocí. Nu a v podobné situaci je i můj kancléř. Jako kancléř by měl být nadstranický, ale jako občan má svá práva, jako každý jiný. A mimo jiné je i jeho právem kandidovat za tu stranu, kterou si zvolí.

V případě, že bude Mynář kandidovat, bude muset opustit post kancléře?

Pouze tehdy, když uspěje ve volbách. Nikde není řečeno, že v nich uspěje. Budu respektovat jeho svobodu, jako respektuji svobodu každého občana.

Když ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězí ČSSD, jmenujete předsedu Bohuslava Sobotku premiérem?

Na tuto otázku už jsem odpovídal mnohokrát, ale rád to již asi po desáté zopakuji. Budu jmenovat toho, koho mi doporučí vedení vítězné strany. A abych to doplnil bonmotem. Pokud náhodou ve volbách vyhraje TOP 09 a vedení této strany mi doporučí Miroslava Kalouska, budu jmenovat Miroslava Kalouska premiérem.

Takže, kdyby zvítězila ČSSD a doporučila vám Bohuslava Sobotku, tak jej jmenujete premiérem?

To je naprosto totéž, co jsem řekl o Miroslavu Kalouskovi. V případě, že by ČSSD uzavřela po volbách koalici s TOP 09, nebudu premiérem jmenovat ani Bohuslava Sobotku, ani Miroslava Kalouska.

Kde spatřujete nebezpečí koalice TOP 09 a ČSSD?

Strany se od sebe liší dvěma způsoby. Jednak svým programem, jednak svými zájmy. Pokud jde o program, není pochyb o tom, že programy TOP 09 a ČSSD jsou naprosto neslučitelné. Pokud jde o zájmy některých členů ČSSD a některých členů TOP 09, pak o té neslučitelnosti pochybuji. A důkazem budiž například situace na pražské radnici. Konec konců byl pan Kalousek svého času ochoten uzavřít koalici se sociální demokracií za tiché podpory komunistů. Pan Kalousek je velmi flexibilní muž.

V jednom rozhovoru mi poslanec Daniel Korte sdělil, že když jste byl kdysi premiérem, chtěl jste Miroslava Kalouska v rámci akce Čisté ruce poslat lidově řečeno „do tepláků“, tedy do vězení. Proč se vám to nepovedlo?

Vycházím z toho, že premiér není soudce a jen soudce může někoho poslat do tepláků. Premiér není ani státní zástupce, protože jen ten může navrhnout soudci, aby ho poslal do tepláků. Premiér ani není policista, který něco vyšetřuje a totéž platí o prezidentovi. Záleží na nezávislém vyšetřování, jak tento problém vyřeší. Možná jste si všimnul, že jsem konstatoval, že se pan Kalousek podle některých zdrojů pokouší o poslední tunel a to je zrušení daně z dividend.

Takže podle Vás Miroslav Kalousek dostává strach, že mu tam ministr financí v demisi Jan Fischer najde něco v šuplících?

Zeptejte se pana ministra Fischera. Já nejsem ministr financí.

Nicméně Vy jste se k Miroslavu Kalouskovi vždy vyjadřoval velmi zdrženlivě. Bojíte se ho?

Víte, pan Kalousek je ať právem nebo neprávem spojován s četnými zbrojními zakázkami, které Česko stály ne miliardy, ale desítky miliard korun. Jako konkrétní případ bych uvedl repasy tanků T 72 a neprozrazuji žádné tajenství, protože už to bylo publikováno, že v současné době má česká armáda pětatřicet bojeschopných tanků. Pan Kalousek je spojován také se zakázkou na bitevníky L 159, z nichž šedesát hnije v hangárech, aniž by měly jakékoliv využití a nedají se ani prodat do zahraničí. Takže se osobně domnívám, že pan Kalousek způsobil České republice výrazné národohospodářské škody. Nicméně jen nezávislý soud musí posoudit, zda byly tyto škody způsobeny úmyslně a zda zakládají podstatu trestného činu.

Co si myslíte o ústavní stížnosti poslance Petra Skokana z Věcí veřejných. Prohlásil, že Poslanecká sněmovna byla pro hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka svolána nestandardně?

Především chci konstatovat, že stížnost poslance Skokana není vůbec námitkou proti rozpuštění sněmovny a on to i v parlamentní diskusi naprosto jasně řekl. Pokud jde o procedurální námitky, tedy o to, zda byl či nebyl porušen jednací řád v Poslanecké sněmovně při hlasování o důvěře Rusnokově vládě, to nejsem schopen posoudit. To musí posoudit Ústavní soud.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová prohlásila, že sněmovnu rozpustili baroni kvůli fotovoltaice. Co Vy na to?

Fotovoltaiku dlouho držela vláda ODS. Mám jistý soucit s Miroslavou Němcovou, protože chápu, že když někomu kyne křeslo premiérky a pak o toto křeslo přijde, tak poněkud ztrácí sebekontrolu. Nicméně si nedokážu představit absurdnější obvinění než toto, protože jak dobře víte, tak jsem v jednom ze svých projevů ve sněmovně označil solární barony a jejich činnost za největší tunel v dějinách české ekonomiky. A proto bych byl asi tím posledním, kdo by považoval solární barony za hybatele rozpuštění Poslanecké sněmovny. Zvláště proto, že jsem byl sám jedním z těch, kdo se za to přimlouval a již při jmenování Jiřího Rusnoka premiérem, jsem řekl, že je to nejelegantnější cesta k předčasným volbám. Kdyby tehdy TOP 09 nezaváhala, mohli jsme mít předčasné volby o něco dříve.

Občanská demokratka Němcová vždy vystupovala velmi zdrženlivě jako dáma, ale poslední dobou ztrácí nervy. Ani si nepřipila s vládou Jiřího Rusnoka. Máte k tomu nějaký komentář?

Částečně jsem na otázku již odpověděl. Snažte se vžít do situace člověka, který má naději stát se premiérkou a najednou o ni přijde. To by dle mého názoru destruovalo daleko silnější osobnost, než je Miroslava Němcová.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…