Benešov: Centrum adiktologických služeb pomáhá potřebným, chrání zdraví veřejnosti

28.03.2016 8:32

Centrum adiktologických služeb (CAS) Benešov už 18 let poskytuje odbornou péči osobám závislým na návykových látkách a jejich rodinám a blízkým. O službách se dozvíte více na Dni otevřených dveří dne 14. dubna 2016.

Benešov: Centrum adiktologických služeb pomáhá potřebným, chrání zdraví veřejnosti
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Centrum adiktologických služeb (CAS) Benešov už 18 let poskytuje odbornou péči osobám závislým na návykových látkách a jejich rodinám a blízkým. Zaměřuje se na terénní práci zejména s uživateli drog, provozuje ale také kontaktní centrum pro tuto cílovou skupinu a rovněž nabízí sociální a psychologické poradenství.

Jak vypadá běžný provoz Centra? Pracovníci pravidelně vyrážejí „do terénu“ - znamená to, že vybaveni potřebným materiálem (zejména základní zdravotnické pomůcky a potřeby, informační letáky a vybavení pro sběr toxického odpadu) a zároveň dobrou znalostí lokality Benešovska a dalších obcí v okolí vycházejí vstříc aktivním uživatelům návykových látek a vyhledávají je přímo ve městě – v okolí nádraží, squatů (zázemí osob, jež pobývají bez přístřeší) i ubytoven, v odlehlých parcích.

S klienty se snaží navázat vztahy založené na vzájemné důvěře, které mohou být často významným činitelem v rozhodnutí závislého k aktivnímu řešení zdravotních i sociálních problémů.

Zároveň poskytují výměnný servis – odebírají od klientů použitý infekční materiál (stříkačky), a poskytují nové. Je třeba podotknout, že někteří klienti dobře rozumí rizikům šíření nemocí právě volně pohozenými jehlami a sami se aktivně podílejí  na jejich sběru (osobně, nebo například poskytnutím tipu na lokalitu, kde další materiál nachází).

V době, kdy pracovníci nejsou v terénu, otevírají kontaktní centrum, tzv. Káčko. Jde o bezpečný prostor se základním sociálním vybavením (sprchy, toalety, pračka, kuchyňka), kde mohou aktivní uživatelé drog na okamžik spočinout, umýt se, popít čaj – ale především hovořit s pracovníky. Tento typ kontaktu umožňuje navázat s klienty hlubší vztahy, jenž – jak bylo řečeno – mohou být jednou z hybných sil v životním obratu klienta.

Pracovníci také zajišťují základní orientační testování na infekční choroby a odborné poradenství.

Zároveň zde funguje výměnná místnost, kde mohou klienti odevzdat infekční materiál. Pro představu: pracovníci CAS Benešov během roku 2015 nechali odborně zlikvidovat přes 26 000 použitých stříkaček. Z toho pouhé zhruba dvě stovky byly „nálezy“, neboli jehly povalující se někde ve veřejném prostoru. Hlavním záměrem výměnného programu je jednak snížit riziko přenosu infekčních nemocí mezi uživateli drog (či celkově – snížit dopady užívání drog na jejich celkový zdravotní stav, odtud termín „harm reduction“ služby) a také minimalizovat ohrožení veřejného zdraví.

Co dělat, pokud se k nálezu sami dostanete? Stříkačku ani oranžové či červené víčko jehly sami nesbírejte. Lépe uděláte, pokud přivoláte městskou policii, nebo právě odborníky z Magdalény – tzv. StreetMobil 603 478 707 je vám k dispozici. Magdalénští v nejbližším možném termínu nález bezpečně sebrat. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…