Bohumín: Pomník Petra Bezruče byl zbaven nánosu usazenin a nečistot

01.07.2017 15:33

Pomník věnovaný slezskému bardovi prošel očistou. Bohumín obnovil jesenický bludný balvan, na jehož vrcholu je busta básníka Petra Bezruče. Radniční odbor školství do vyčištění a vyspravení pomníku investoval 38 tisíc korun.

Bohumín: Pomník Petra Bezruče byl zbaven nánosu usazenin a nečistot
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Pomník, připomínající odkaz Petra Bezruče, v bohumínském městském parku odhalili před 70 lety, v den 80. výročí básníkova narození. „Velký jesenický bludný balvan s bustou se nachází na travnaté ploše hned za vstupem do parku z křižovatky ulic Štefánikova a Jana Palacha,“ připomíná Šárka Drápelová z radničního odboru školství.

V roce, kdy Nový Bohumín slaví 170. výročí založení, pomník prošel omlazovací kúrou. Odborná firma jej důkladně očistila a provedla hydrofobizaci, tedy nanesení impregnačního nátěru. „Nechali jsme také zrestaurovat nápisovou desku, na které byl nevhodný a poškrábaný nátěr bílé barvy, a následně ji podrobili patinaci do bronzu,“ popsala Drápelová.

Okolí pomníku je nově upravené okrasnou mulčovací kůrou na geotextilii, aby se zabránilo obrůstání pomníku popínavým plevelem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …