Brno: Podpora mladých vědců je investicí do budoucnosti města

31.01.2015 13:25

Systém předvídání dopravní situace v Brně, studium bakterií z Antarktidy nebo analýza leukemických buněk. To jsou jen některé z dvanácti projektů studentů doktorandského programu, kteří v pátek 30. ledna převzali v Rytířském sále na Nové radnici z rukou I. náměstkyně primátora města Brna Kláry Liptákové šeky v celkové hodnotě 3,6 milionu korun. Mladí vědci se stali vítězi již 4. ročníku soutěže Brno Ph.D. talent a získali tak tříleté stipendium na podporu svého studia a výzkumné práce.

Brno: Podpora mladých vědců je investicí do budoucnosti města
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Brno Ph.D. talent představuje v České republice unikátní projekt, který je financován z rozpočtu města Brna a tvoří součást Regionální inovační strategie, tedy dlouhodobé koncepce rozvoje vědy a výzkumu v Jihomoravském kraji.

Otevřená soutěž pro studenty všech brněnských univerzit, jejímž organizátorem je Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu, je určena pro doktorandy v prvním ročníku technických a přírodovědných oborů. Ti procházejí tříkolovým výběrem, během něhož je hodnotí mezinárodní komise.
Do letošního ročníku se přihlásilo přes 90 studentů, z nichž komise vybrala 12 nejnadějnějších. Díky stipendiu mohou „vědečtí elévové“ dosáhnout alespoň na částku průměrného platu, která jim umožní věnovat se studiu naplno a konkurovat tak špičkovým Ph.D. studentům v zahraničí.

„Nepřeháním, když řeknu, že možnost ucházet se o stipendium Brno Ph.D. talent byla jedním z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodl zůstat v Brně a neodešel jsem studovat do zahraničí. Ve vědeckých oborech by měli mít studenti možnost věnovat se svému výzkumu naplno,“ uvedl jeden z úspěšných držitelů letošního stipendia Adam Obrusník, který na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity vyvíjí počítačové modely a s jejich pomocí zkoumá, jak by se daly plazmové zdroje využít v biomedicínských aplikacích.

Od počátku projektu v roce 2009 bylo ve čtyřech ročnících podpořeno 72 studentů celkovou částkou 25,2 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…