Brno: Rekonstrukce zastávky na Obilním trhu začíná. Tram café se ukázalo jako nereálné

02.09.2015 6:31

Na Obilním trhu právě začíná rekonstrukce chátrající funkcionalistické památky. Opravu této unikátní stavby, která je nemovitou kulturní památkou, zajišťuje radnice městské části Brno-střed za finančního přispění statutárního města Brna.

Brno: Rekonstrukce zastávky na Obilním trhu začíná.  Tram café se ukázalo jako nereálné
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

„Zastávku opravíme ve smyslu jejího původního užívání, tedy aby mohla sloužit jako přístřešek. Plány předešlého vedení radnice proměnit ji na kavárnu a zprovoznit i veřejná wc se ukázaly jako nereálné. Jednak byl problém s vodovodní a kanalizační přípojkou a jednak by z pohledu dnešních přísných norem prakticky nešlo zprovoznit toalety, respektive ano, ale za cenu naprosto neúměrných nákladů. Bohužel se podcenila i kvalitní komunikace s památkáři,“ popsal konečnou plánovanou podobu i důvody, které k rozhodnutí vedly, místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula.

Podle místostarosty budou původní konstrukce maximálně zachovány, obnovený přístřešek bude přesně tvarově kopírovat původní řešení. Vnější sokly budou opatřeny vrstvou pemrlovaného umělého kamene, skleněné výplně budou z čirého bezpečnostního skla a uvnitř se plánuje osazení lavice z umělého kamene a obložení zadní stěny bílými skleněnými obkladačkami. Umělý kámen poslouží i jako povrch podlahových stupňů. Celkové náklady na rekonstrukci jsou vyčísleny na 1.618.508,- Kč. „Na opravu se nám vydařilo vyjednat investiční transfer devět set tisíc korun z Magistrátu města Brna,“ řekl Jiří Švachula a dodal: „V tomto konkrétním případě platí více než kdy jindy, že úplně přesně nevíme, na co se během prací narazí. Pokud by se však nevyskytly žádné zásadní komplikace, tak by rekonstrukce měla být dokončena za 10 týdnů.“

Opravu a netradiční využití původní zastávky navrhli v roce 2011 Tomáš Rusín a Ivan Wahla z brněnského ateliéru RAW při akci Městské zásahy Brno 2011. O rok později tehdejší vedení radnice vyhlásilo anketu, v níž se veřejnosti dotázalo, kterou variantu by preferovala – kromě Tram café byla nabídnuta možnost přístřešku a vznik informačního místa pro rodiče s dětmi. V lednu 2014 pak Zastupitelstvo městské části Brno-střed schválilo odkup nemovitosti od Dopravního podniku města Brna za 39.550,- Kč a nabytí vlastnických práv ke zhotovené architektonické studii za cenu 90.000,- Kč. Stavebně-technický průzkum probíhal v polovině loňského roku, v jeho průběhu byl zjištěn havarijní stav objektu, což vedle k zamezení vstupu do prostor čekárny.

Čekárnu pouliční dráhy na Obilním trhu navrhl v roce 1926 architekt Oskar Poříska (1897–1982) a o dva roky později byla postavena. Poříska je autorem i dalších slavných veřejných záchodků v Brně: vytvořil i dva podobné záchodky pro dnešní Moravské náměstí a také slavný Hříbek pro náměstí Svobody. Mezi Pořískovy stavby patří v Brně například dům Convalaria na nároží ulic Veselé a České či objekt Biskupského gymnázia.

Park na Obilním trhu vznikl na počátku 20. století. Předtím sloužil jako cvičiště koní, důl na hlínu či tržiště. Místo je ve správě městské části Brno-střed a je v současnosti velmi navštěvovaným městským prostorem. Jednak plní funkci pobytového parku a jednak jde o důležitý pěší koridor od rušné ulice Úvoz směrem k ulicím Gorkého a Veveří. V severní polovině parku bylo radnicí vybudováno oplocené dětské hřiště, které bylo v roce 2008 vybaveno atraktivními herními prvky. K dalším úpravám parku došlo v letech 2014 a 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…