Brno: Veletrhy představily novinky letošní sezóny i výsledky loňského hospodaření

28.02.2017 10:05

Veletrh věnovaný tématu Smart City neboli chytrá města, akce věnovaná tematice nakládání s vodou v krajině či třeba nový veletrh Svět ženy, který v březnu rozšíří veletrhy ProDítě a Rybaření. A k tomu také Majáles, celá řada koncertů i akce pro milovníky historických formulí a motocyklů. I takové novinky chystá brněnské výstaviště na letošní rok.

Brno: Veletrhy představily novinky letošní sezóny i výsledky loňského hospodaření
Foto: BVV - Výstaviště Brno
Popisek: BVV - Výstaviště Brno

Vlajkovou lodí veletrhů opět zůstává Mezinárodní strojírenský veletrh, na kterém se loni představilo 1708 vystavovatelů z 34 zemí. I letos bude jeho partnerskou zemí významná světová ekonomika. Oficiální účast potvrdila Indie, která plánuje expozici v rozsahu 1000–1500 m2 s účastí více než stovky vystavovatelů.

Ve spolupráci s městem Brnem a dalšími partnery obnovují letos veletrhy značku URBIS pro zástupce krajů, měst a obcí ke sdílení informací o možnostech financování rozvoje a evropských dotacích. „Značku nyní obnovujeme s novým tématem Smart City. Jde o jeden z klíčových fenoménů dneška v rozvoji měst a obcí. Proto jsme se spojili s městem Brnem, které se této problematice intenzivně věnuje a společně s městskými firmami představí i svá konkrétní řešení,“ nastínila na pondělní tiskové konferenci obchodní ředitelka Dana Maria Staňková. Veletrh se bude konat souběžně se stavebními veletrhy na konci dubna.

Letošní květnová Národní výstava hospodářských zvířat je spojena s veletrhem Animal-Tech, který nově představí zařízení a technologie pro chov hospodářských zvířat, výstavu myslivosti a nový výstavní projekt NATUR-EXPO. „Tento veletrh se zaměřuje na environmentální  socioekonomické a legislativní pohledy na problematiku sucha a zároveň i na aretační opatření krajiny. Bude ve dvouletém cyklu a pro tento ročník máme hlavní téma voda v krajině,“ uvedla Dana Maria Staňková.

Kromě toho je letos v plánu také celá řada akcí pro veřejnost. Na začátku května areál opět obsadí Majáles, který byl loni největším v České republice a navštívilo ho na 30 tisíc návštěvníků. Na konci května pak pavilon P zaplní fanoušci legendární rockové skupiny KISS. O měsíc později do Brna zamíří populární britská kapela 90. let Placebo, v říjnu pak elektroswingová kapela Parov Stelar.

V polovině července výstaviště nově zaplní historické formule a motocykly, které oživí tradici závodů, jež se ve veletržním areálu jezdily naposledy v šedesátých letech.

Veletrhy také podpoří řadu městských kulturních a sportovních aktivit jako například festival JazzFest, Brno – město uprostřed Evropy, mládežnický hokej brněnské Komety, Mistrovství Evropy v malé kopané, juniorský sport a letní olympiádu dětí a mládeže ČR 2017.

Nadmíru dobré hospodaření

Poprvé od vypuknutí globální krize v roce 2008 se obrat Veletrhů Brno přehoupl přes hranici jedné miliardy korun. Vyplývá to z hospodářských výsledků společnosti za rok 2016.

V roce 2016 byl zároveň dokončen přechod vlastnictví společnosti na město Brno. „Jsem velmi rád, že se nám podařilo v loňském roce dotáhnout odkup akcií od německého partnera. Veletrhy jsou strategickým místem v Brně, které v loňském roce přivítalo více než 760 tisíc návštěvníků. Ti dále podporují další rozvoj obchodu a terciárního sektoru. Město bude podporovat veletrhy i v budoucnu, nadále pracujeme na dalším rozvoji naší společné spolupráce. Loňský rok byl pro společnost úspěšnější, než jsme čekali, a její výkonnost je skvělá,“ komentoval hospodářské výsledky primátor Petr Vokřál.

Veletrhy společnosti Brno jsou navíc největším vývozcem výstavářských služeb v České republice a jedním z největších dodavatelů výstavních expozic v Evropě. Díky tomu zaměstnávají desítky menších firem v brněnském regionu.

„Když se daří ekonomice, daří se i veletrhům. Rok 2016 byl nejúspěšnějším veletržním rokem od roku 2008. To dokládá i hospodářský výsledek, který ve všech parametrech překonal plánované cíle. Věřím, že tento hospodářský výsledek posiluje naše postavení a kredibilitu veletržního podnikání,“ řekl generální ředitel společnosti Jiří Kuliš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…