Brno opět prožije zdravý podzim

24.09.2014 7:29

S koncem září se přiblížila tradiční osvětová kampaň Brněnské dny pro zdraví. Od 26. září do 5. října se lidé mohou zapojit do společných běhů, vycházek a pochodů, absolvovat cvičební lekce, besedy a další zdravé aktivity určené všem generacím.

Brno opět prožije zdravý podzim
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Z původně jednodenní akce, jež se poprvé konala v roce 1995, se Brněnské dny pro zdraví rozrostly na desetidenního festivalu s dvaadevadesáti akcemi po celém území města,“ řekla Ivana Draholová z Kanceláře Brno – Zdravé město, jež událost organizuje. „Mnoho z nich je určeno seniorům, další jsou pro děti nebo celé rodiny.  Letos také přinášíme několik akcí, které seznámí zájemce s novými výživovými trendy, například se syrovou stravou,“ dodala.

Největší počet návštěvníků loni přišel k hotelu Santon u Brněnské přehrady na trh zdravých potravin s názvem Festival zdraví a pohody. V neděli 28. září se jeho "brány" opět otevřou a po celý den bude možno nakupovat přírodní produkty, cvičit tai-chi, vyzkoušet si stolní hry nebo umělecké tvoření a další. Čtvrtý ročník festivalu nabídne rozšířený program pro děti a přednášky na téma rodičovství.

Brněnské dny pro zdraví pamatují i na charitu. Pod heslem „roztančeme Brno v boji za zdravá prsa“ se v bohunickém kampusu uskuteční taneční maraton, jehož výtěžek poputuje na boj proti rakovině prsu. Novinkou v kampani je charitativní 24hodinový štafetový běh You Dream We Run Brno 2014 v Lužánkách pro splnění snů dětí s autismem. V doprovodném programu vystoupí herci z Městského divadla Brno.

Návštěvníci budou moci na několika místech využít zdravotního poradenství a absolvovat různá zdravotní vyšetření – měření krevního tlaku, cukru v krvi a cholesterolu se bude provádět např. ve Vesně na Údolní 10 (úterý 30. září, 9-18 hod.), podobně v AVION Shopping Parku (pátek 26. září a 3. října, 13-18 hod.) – zde půjde o měření krevního tlaku a hladiny oxidu uhelnatého ve vydechovaném vzduchu odborníky z Fakultní nemocnice u sv. Anny s poradnou pro odvykání kouření. I v parku Anthropos se otevře „zdravotní poradna“: účastníky lekce nordic walkingu s instruktory vyšetří lékaři z Interní kardiologické kliniky FN Brno (pátek 26. září, 15-17.30 hod.)

Brněnské dny pro zdraví se budou věnovat i duševnímu zdraví, aktivnímu stárnutí a nabídnou i akce pro zdravotně postižené občany. Za zmínku stojí např. závod v prostorové orientaci a samostatném pohybu nevidomých TyfloBrno 2014, který se pravidelně koná již od roku 2000 pokaždé v jiné městské části, letos v Řečkovicích.

U příležitosti konání 20. ročníku kampaně je pro návštěvníky připravena fotografická soutěž „Brněnské dny pro zdraví očima návštěvníků“.
Podrobný program kampaně včetně informací o fotosoutěži naleznete webových stránkách www.zdravemesto.brno.cz .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…