Brno slaví výročí. Je centrem elektronové mikroskopie a připravuje i jejich dny

04.05.2017 7:32

Dny elektronové mikroskopie se v Brně uskuteční od 15. do 21. května.

Brno slaví výročí. Je centrem elektronové mikroskopie a připravuje i jejich dny
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Před 70 lety byly do Československa v rámci poválečné pomoci dodány první dva elektronové mikroskopy, výrobky americké firmy RCA. Tým brněnských vědců pokračoval v jejich vývoji a dnes 30 procent světové produkce elektronových mikroskopů pochází z Brna.

Nikde v Evropě se nevyskytuje taková koncentrace firem a vědeckých ústavů v tomto oboru a díky tomu je Brno unikátní metropolí elektronové mikroskopie.

Cílem Dnů elektronové mikroskopie  v Brně je přiblížit tuto zajímavou disciplínu široké veřejnosti a zvýšit zájem mládeže o studium technických a přírodovědných oborů.

Akce je koordinována městem, které ve spolupráci s  dalšími partnery připravilo bohatý program tvořený přednáškami, exkurzemi do unikátních prostor akademických ústavů a místních firem vyrábějících elektronové mikroskopy, projekcí filmů na hvězdárně, výstavou a speciálními programy pro rodiny s dětmi.

„Osobně vnímám elektronovou mikroskopii nejen z pohledu jejího vědeckého významu a důležitosti pro Brno, ale také jako ukázku toho, v čem je naše město silné a co by se mělo dále maximálně rozvíjet a podporovat. Tím myslím spolupráci mezi vědeckými institucemi, vysokými školami a státním i soukromým sektorem vedoucí ke zvyšování konkurenceschopnosti i renomé našeho regionu,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

Program Dnů elektronové mikroskopie najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…