Česká Lípa: Vyjádření cyklomagistrála Ploučnice

15.02.2015 19:24

Městský úřad Česká Lípa se dovoluje vyjádřit se ke článku Českolipského deníku ze dne 4. února 2015 o změně trasy Cyklomagistrály Ploučnice. Ve článku se jako důvod změny trasy uvádí negativní stanovisko odboru životního prostředí MěÚ Česká Lípa. To se podle článku opírá o studii Povodí Ohře, jeho mluvčí však pro Českolipský deník uvedl, že se změnami podle studie Povodí Ohře nepočítá.

Česká Lípa: Vyjádření cyklomagistrála Ploučnice
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Změna trasy cyklomagistrály se týká části toku Ploučnice mezi Novinami pod Ralskem a Mimoní (Noviny pod Ralskem – Srní potok). V tomto úseku trasy vznikla v minulosti při těžbě uranu ve státním podniku Diamo stavba, která část koryta vodního toku narovnala z důvodu rychlejšího odvedení přebytečné vody z těžby pryč. A právě toto „narovnání“ by se mělo v budoucnu odstranit tak, aby řeka v oblasti znovu přirozeně meandrovala. S tímto opatřením „revitalizací vodního toku Ploučnice“ počítá Plán likvidace vyluhovacích polí v dobývacím prostoru Stráž pod Ralskem pro období 2012-2040, státního podniku Diamo s.p., který je schválen rozhodnutím Báňského úřadu v Liberci. Zároveň s odstraněním stavby počítá také plán povodí a plán na zvýšení ochrany sídel v dílčím povodí Ohře, před povodněmi. Tento plán je dle vodního zákona podkladem pro výkon státní správy a nelze jej tedy obejít. Také samo nelze obejít rozhodnutí Obvodního báňského úřadu.

Původní představa mikroregionu Podralsko byla, že trasa cyklomagistrály povede hned vedle v současnosti narovnaného koryta řeky. Do té doby, než bude jasná přesná trasa nově zmeandrované Ploučnice, však není možné cyklomagistrálu v oblasti povolit. V budoucnu by totiž mohlo koryto řeky cyklostezku v této oblasti poškodit. Je však potřeba říci, že se nejedná o nezbytně trvalý stav. Jakmile se Ploučnice v úseku „stavby“ vrátí do koryta přírodě blízké, může se cyklomagistrála k řece přiblížit.

K vyjádření tiskového mluvčího Povodí Ohře v článku Českolipského deníku pouze uvádíme citaci z e-mailu vedoucího odboru VHP Povodí Ohře Ing. Vlastimila Zahrádky: „…Vyjádření tiskového mluvčího Ing. J.Svejkovského v uvedením článku je nepřesné a vzniklo pravděpodobně při rychlé reakci na dotaz novináře, kdy mohlo dojít k nejasnostem v popisu úseku toku, kterého se vyjádření týká…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

10:23 Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

Dešťová zahrada – ráj pro lidi, zvířata i rostliny. Vodní prvky, které potěší zejména děti. Budky pr…