České Budějovice: Nadcházející týden rozhodne o dalším osudu točny

20.08.2014 10:40

Následující dny rozhodnou o budoucnosti otáčivého hlediště. Do Českého Krumlova přijedou experti z UNESCO. Ještě před jejich návštěvou projednají ve středu 20. srpna českobudějovičtí radní informativní materiál o stavu přípravy architektonické soutěže na novou točnu.

České Budějovice: Nadcházející týden rozhodne o dalším osudu točny
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

"Stále přitom vycházíme z jejího zachování přímo v zámecké zahradě. Protože ale nájemní smlouva s Národním památkovým ústavem končí v roce 2015, požádalo město o její prodloužení až do 31. prosince 2020. Nový projekt počítá s demontovatelným hledištěm i s tím, že divadlo opustí prostory letohrádku Bellarie a zázemí pro herce i hudebníky bude v zámecké jízdárně. Pro objekt skladu by měl být využit jižní pozemek za zdí zahrady. Jenomže tady předkládaná koncepce naráží na územní plán Českého Krumlova, proto se středečního jednání rady zúčastní i krumlovský starosta Dalibor Carda," říká náměstek primátora Miroslav Joch.

Jednání ministerských komisí k točně a se zástupci UNESCO se za město účastní primátor Juraj Thoma, který ještě předtím předloží radním podklad pro vypsání soutěže na novou točnu, společně s ředitelem Jihočeského divadla Jiřím Šestákem.

"Naší snahou je najít na regionální, národní i mezinárodní úrovni takové řešení, které umožní zachovat významný kulturní fenomén otáčka a zároveň neohrozí status památky mimořádné univerzální hodnoty. Rádi bychom v konečném důsledku eliminovali kontroverze, které se táhnou už od zapsání městské památkové rezervace do seznamu Světového dědictví UNESCO. Dvě desítky let se otáčivé hlediště potýká s nejistotou a tento stav není důstojný vlastně pro nikoho, proto chceme mít konečně jasno a zachování divadelní scény v zahradě je pro nás prioritou," shodují se představitelé města.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…