Chomutov jako první v regionu podporuje elektromobilitu

04.10.2014 17:13 | Zprávy

Město Chomutov je průkopníkem v alternativních způsobech dopravy. Od dnešního dne slouží úředníkům magistrátu elektromobil a šest elektrokol. Dobíjecí stanice, která je k vozidlu na elektrický pohon zapotřebí, je dokonce veřejná.

Chomutov jako první v regionu podporuje elektromobilitu
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

„Nové dopravní prostředky pro úředníky a podpora rozvoje elektromobility zapadají do koncepce našeho města. Naším zájmem je rozvoj ekologické dopravy, jak jsme si stanovili v projektu QUEST. Díky Elektromobilitě ČEZ můžeme využít tyto alternativní způsoby dopravy, ale také poskytnout službu veřejnosti,“ uvedl primátor města Jan Mareš.

Elektromobil Peugeot iOn rozšíří vozový park magistrátu a bude sloužit k cestování po městě i do přilehlých obcí, ve kterých Chomutov vykonává rozšířenou působnost. Čtyři elektrokola budou k místním šetřením využívat sociální terénní pracovnice, jedno pracovníci stavebního úřadu a poslední kolo ostatní úředníci. „Pro elektrokola máme zajištěná místa k parkování na každém z chomutovských sídlišť. Pomohou nám zefektivnit a zrychlit práci úředníků v terénu,“ řekl náměstek primátora Martin Klouda. Elektrokola s příslušenstvím pořídil magistrát z prostředků daru společnosti ČEZ. Za elektromobil platí město částečně pronájem, část je podporou společnosti ČEZ. Veřejná dobíjecí stanice je volně dostupná u budovy magistrátu ve Zborovské ulici. Všichni vlastníci elektromobilů si tak budou moci podle potřeby auta dobít.

V Chomutově využívají dopravní prostředky na alternativní zdroje energií již dlouhodobě strážníci Městské policie Chomutov. Mají čtyři elektrické skútry, které je bezhlučně přepravují v rozlehlém území města, umožní jim vjezd i na cyklostezku a rychleji tak mohou reagovat v hlídkové činnosti. Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova část MHD převede na pohon stlačeného plynu CNG. Vybudoval plnící stanici a v příštím roce by měl mít 10 autobusů na pohon CNG.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Chomutov-mesto.cz

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín nadchl diplomaty, primátor má pozvánku na EXPO v Ósace

22:05 Zlín nadchl diplomaty, primátor má pozvánku na EXPO v Ósace

Primátor Jiří Korec přijal v minulých dnech v reprezentativních prostorách zlínské radnice velvyslan…