Chrudim připravuje další opravu hradeb

01.09.2014 11:57

Město Chrudim připravuje zahájení oprav severního úseku městské hradby za budovou Policie ČR. Vzhledem ke špatnému stavebně technickému stavu hradby je oprava neodkladná, a proto bude zahájena ještě na podzim 2014.

Chrudim připravuje další opravu hradeb
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

„Jedná se o jediný hradební úsek, který dosud nebyl zasažen žádnými novodobými stavebními úpravami a který je velmi cenný i z hlediska památkového,“ připomíná místostarosta Jan Čechlovský. „Stabilizace hradby a její rekonstrukce je tak nanejvýš potřebná nejen z důvodu současného stavu, ale i v zájmu zachování kulturně historické hodnoty této památky.“

Rada města Chrudim na svém jednání minulý týden rozhodla, že statické zabezpečení, které je ucelenou částí celkové rekonstrukce, provede Sdružení Společnost pro obnovu památek – A-Z PREZIP Chrudim a GEOING Jihlava. Nabídková cena Sdružení činí ca 2,8 milionu korun včetně DPH.

„V rámci stavebních prací bude v letošním roce vystavěna nová opěrná stěna ze železobetonových pilot a provedeno provizorní statické zajištění hradby výdřevou,“ říká starosta města Petr Řezníček.

Oprava hradby by měla být dokončena v roce 2015, pro příští rok je podle projektu nutno počítat s částkou okolo osmi milionů korun. „Opravu bude navíc doprovázet poměrně velký archeologický průzkum, který musí také zaplatit město,“ doplňuje starosta Petr Řezníček.

Příjemnou skutečností u této akce je, že na opravu hradby město použije dotaci ve výši 1 milionu korun od ministerstva kultury, kterou obdrželo jako finanční odměnu spojenou s titulem Historické město roku 2013 získaným v dubnu letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: chrudim.eu

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…