Dolní Břežany: Do vesmíru poletí čtyři kluci a dívka

21.08.2015 16:11

Ondřej Brhlík z Brodku u Přerova, Vojtěch Fárek z Merklína, Adam Karas z Příbrami, Alena Kupská z Bechyně a Jakub Zemek ze Starého města, tak se jmenují finalisté 3. ročníku populárně-naučné soutěže Expedice vesmír. Vítězství je přiblížilo hlavním odměnám - simulovanému letu do vesmíru a skutečnému stavu beztíže (mikrogravitaci) na palubě letadla.

Dolní Břežany: Do vesmíru poletí čtyři kluci a dívka
Foto: dolnibrezany.cz
Popisek: Dolní Břežany

O postupu pětice finalistů rozhodla odborná porota, v níž zasedli mj. astrofyzik Jiří Grygar, psychiatr Cyril Höschl, letec-kosmonaut Oldřich Pelčák, publicista Pavel Toufar a fyzikové Bedřich Rus a Tomáš Mocek. Formou osobních rozhovorů vybírali z třicítky semifinalistů, kteří se soutěží probili dvěma předchozími korespondenčními koly. Roli porotců měli z části i samotní semifinalisté, když směli předvýběr dospělé poroty zúžit na výslednou pětici.

V soutěži tentokrát neuspěl žádný z hned několika uchazečů z Prahy. Dominovaly totiž lokality jako Brodek u Přerova, Merklín, Příbram, Bechyně a Staré město, odkud finalisté Expedice vesmír pocházejí. Tamní dětské kosmonauty teď v Dolních Břežanech až do pátku školí týmy renomovaných vědců v tom, co budou děti potřebovat ve vesmíru při simulovaném letu k planetce, kterou mají odklonit od blížícího se střetu se Zemí.

Finále skončí letem ve stavu beztíže

Expedice vesmír si klade za cíl zážitkovou metodou seznámit 10 až 15 leté finalisty soutěže s veškerou přípravou profesionálních kosmonautů na let do vesmíru. Všech pět finalistů projde několikadenním výcvikem, kdy se budou učit všemu, co správný kosmonaut musí znát a umět, a navíc se také dozví jak zacházet se supermoderními přístroji. Dostanou do ruky množství skutečného kosmického materiálu v podobě vzácných meteoritů, měsíční horniny a nakonec nastoupí do rakety a vydají se do vesmíru s přístrojem, blížícím se nejvýkonnějšímu vědeckému laseru světa, který se buduje právě v Dolních Břežanech u Prahy. Tomuto laseru děti vymyslí oficiální jméno.

Finále skončí 23. srpna v neděli odpoledne letem ve stavu beztíže. Jedno z míst obsadí rovněž jeden novinář, vylosovaný v daný den z účastníků tiskové konference s mladými kosmonauty v Dolních Břežanech.

Soutěž Expedice vesmír 2015 vzniká díky spolupráci čtyř základních pořadatelů: Fyzikálního ústavu AV, časopisu Vesmír, ELI Beamlines a HiLASE. Hlavním partnerem je Metrostav, partnery Expedice jsou společnosti VCES a Laser-Tech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…