Jičín: Hvězdárna se přemění na Centrum přírodních věd

12.06.2015 14:05

Město Jičín už zná dodavatele stavebních prací na rekonstrukci hvězdárny na Centrum přírodních věd. Vítězná firma rekonstrukci provede za necelých 9 milionů korun bez DPH a práce by měly být hotovy ke konci listopadu letošního roku. Na opravu město získalo dotaci ve výši 90 % z uznatelných nákladů. V regionu tak vznikne jedinečné centrum nejen pro pozorování hvězd, ale také pro environmentální výchovu dětí a akce pro veřejnost.

Jičín: Hvězdárna se přemění na Centrum přírodních věd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Rada města schválila vítěze veřejné zakázky na stavební práce na rekonstrukci Centra přírodních věd – Hvězdárna Jičín. Vítězem se stala firma MATEX HK s.r.o. z Hradce Králové s cenou necelých 9 milionů korun bez DPH a dokončením díla do 20. 11. 2015. Nejvyšší nabídka byla cca 11 640 000 Kč. Hodnotila se jak nabízená cena, tak také datum dokončení stavby, neboť na tuto akci má město přislíbenu dotaci a podmínkou je mít hotovo do konce roku 2015. Zároveň byla vypsána výběrová řízení na vybavení Centra s předpokládanou celkovou hodnotou 1 330 000 Kč. Jedná se o dodávku nového zrcadlového dalekohledu a apochromatického refraktoru včetně vidlicové montáže, dále pořízení notebooků, mikroskopů a dalšího přírodovědného vybavení. Také na toto vybavení budou finance čerpány ze získané dotace. „Práce by měly začít nejpozději v červenci. Největší obnovou projde budova vedle hvězdárny, která bude zbourána, místo ní vznikne přednáškový sál s kapacitou až 40 osob, aby jej bylo možné využívat všemi druhy škol v regionu a dalšími subjekty jako např. přírodovědnými kroužky atd. včetně veřejnosti. Dojde také k zateplení a výměně oken na stávající budově, výstavbě parkoviště, příjezdové cesty a k úpravám zahrady,“ přibližuje projekt místostarosta města Mgr. Petr Hamáček.

Jičínská hvězdárna spadá pod příspěvkovou organizaci města K-klub a je v Královéhradeckém kraji, kromě Hradce Králové a Úpice, jediné zařízení přístupné veřejnosti za účelem popularizace astronomie. V širokém okolí také není žádné centrum environmentálního vzdělávání, proto vznik podobné instituce významně doplní nabídku kvalitního vzdělávání a kultury v Jičíně a širším okolí. „Stávající stav a řešení objektu bohužel neumožňuje využívání hvězdárny školami, tedy celou třídou, neboť současná přednášková místnost má maximální kapacitu 10-12 míst. Dojde také k výměně dalekohledů, které budou pro pozorování bezpečnější – již nebudeme muset pro přístup k dalekohledu používat vysoké štafle,“ vysvětluje Bob Šviha, který se astronomii ve hvězdárně věnuje.

Již v letech 2010 - 2012 byly uskutečněny nejnutnější práce spojené se stabilizací objektu hvězdárny, včetně vybudování vhodného interiéru v části budovy s kopulí. Nyní zde probíhají každý pátek za pěkného počasí pozorování oblohy a další aktivity spojené s astronomií. V roce 2012 byla podána žádost o dotaci na celkovou rekonstrukci, město ale nebylo úspěšné, projekt byl přesunut do tzv. zásobníku projektů. „Na jaře jsme byli z tohoto zásobníku vyjmuti a získali jsme 90% dotaci z Operačního programu životní prostředí z programu Dotace pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu,“ dodává místostarosta Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

16:14 Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

Blanenští radní schválili největší zakázku v historii města. Vybrali zhotovitele, který zbourá stáva…