Jičín: Odpočinková zóna Cidlina znovu ožívá, své si řekly i místní děti

30.11.2016 8:35

Jičín se svým projektem Odpočinková zóna Cidlina soutěžil v roce 2015 o získání dotace ve výši 25 milionů korun v programu Nadace Proměny. Ačkoliv se dostal do finále, na vítězství nakonec nedosáhl. Město chce proto začátkem roku 2017 žádat o dotaci znovu.

Jičín: Odpočinková zóna Cidlina znovu ožívá, své si řekly i místní děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Během tohoto roku na doporučení Nadace na lokalitě zapracovalo, podařilo se získat další nezbytné pozemky a vyjednat přeložku vysokého napětí. Do budoucího využití lokality promluvily i děti, které výtvarně ztvárnily, co by si zde přály. Dotazníkem se zase bude zjišťovat názor místních na možnost využití části této lokality pro parkování. Přilehlé sídliště totiž trápí nedostatek parkovacích míst.

V průběhu letošního roku postupovalo město v projektu dalšími kroky k tomu, aby mohlo začátkem roku 2017 zažádat o dotaci znovu. Podařilo se vykoupit poslední pozemek od soukromých vlastníků a domluvit se společností ČEZ přeložení vedení vysokého napětí, které vede poblíž panelových domů. To totiž brání v rozvoji lokality. „Podařilo se nám vykoupit poslední pozemek, který tvoří v území klín směrem do centra města. Díky spolupráci s firmami Seco GROUP a.s. a RONAL CR s.r.o. jsme dojednali u ČEZ přeložku vedení vysokého napětí. Ta se nyní projektuje a v příštím roce by snad již mohlo dojít k faktickému přesunu stožárů. To byly největší problémy, se kterými jsme se museli utkat. Nyní bychom v únoru chtěli o dotaci žádat znovu,“ uvádí místostarosta Mgr. Petr Hamáček, který má Odpočinkovou zónu Cidlina ve své gesci. Právě tyto dva problémy doporučila v loňském roce hodnotící komise Nadace Proměny městu vyřešit, aby mělo příště větší šanci na získání dotace.

Město se ale více zaměřilo také na participaci občanů, kteří v lokalitě žijí a odpočinkovou zónu budou nejvíce využívat. „Již vloni jsme vytvořili anketu, která dávala veřejnosti prostor vyjádřit se, co by v daném území chtěli. Některé nápady byly opravdu zajímavé a využili jsme je v projektu. Protože ale velká část území má být věnována také dětem, oslovili jsme se stejným požadavkem naše základní školy. Z každé školy byl vybrán tým nebo celá třída, která se šla do lokality během podzimu podívat. Kolegyně je zde provedla, vysvětlila jim náš záměr a pak už jsme jen čekali na výsledky,“ říká projektová manažerka Ing. Štěpánka Kolcová. Celkem se na úřadě sešlo ze čtyř jičínských základních škol 70 výtvarných prací, z toho 5 modelů a 65 výkresů se spoustou nápadů, co by v dané lokalitě mělo být. Všechny tyto práce budou pro veřejnost vystaveny od 28. listopadu do konce roku ve vestibulu Městského úřadu na Žižkově náměstí. Výstava bude otevřena v provozní době úřadu, tedy pondělí a středa 8-17 hod., ostatní dny 8-14 hod. „Podtitul výstavy byl ‚Jak to vidí naše děti‘ a nutno podotknout, že jejich pohled je mnohdy vskutku jedinečný. Objevilo se zde nejčastěji lanové centrum, altán, venkovní posilovna, bludiště, cyklostezka, horolezecká stěna, pikniková louka, trampolína, psí hřiště nebo divadlo. Děti myslely ale i prakticky, třeba na toalety nebo automat na pečivo. Padly zde také náměty na maxi hru ‚Člověče nezlob se‘, kopec na sáňkování, autodráhu, tabuli na malování, stromovou rozhlednu nebo model města Jičína,“ přibližuje nápady místostarosta města s tím, že se jimi bude město inspirovat.

Nadace by pomohla nejen s realizací projektu

Další oblastí zájmu je pak vytvoření nového parkování pro místní obyvatele. Sídliště Nové Město se totiž dlouhodobě s tímto problémem potýká, proto se v projektu myslí i na ně. „Chystáme anketu, kde se mohou místní vyjádřit, zda by měli případně zájem o vytvoření parkovacího domu nebo garáží v zadní části Odpočinkové zóny. Parkování by mělo navazovat na panelové domy a mělo by zapadnout do lokality i architektonicky. Nechceme pouze nové parkoviště, které zde ostatně už je. Protože se ale jedná o velkou investici, musíme nejdříve zjistit poptávku,“ uvádí k problematice Mgr. Luděk Havel, radní pro dopravu. Anketa bude distribuována do domácností první prosincový týden a lidé mohou lístky do Vánoc odevzdat do boxu umístěného v místních potravinách. Případně mohou vyplnit dotazník také online na stránkách (ZDE).

Odpočinková zóna Cidlina by měla vzniknout na dosud volném prostranství mezi řekou Cidlinou a sídlištěm Nové Město. Byla by zde nejenom vycházková trasa a park, ale také prostor pro sportovní aktivity, odpočinková místa, grilovací koutky, herní místa pro děti, případně pro in-line bruslení, vodní plochy atd. Jičín žádal o nadační podporu v roce 2015, a to od Nadace Proměny v rámci Grantové výzvy 2014 v programu Parky. Skončil na druhém místě. Do stejného programu chce svůj projekt přihlásit znovu v roce 2017. Získat lze až 25 milionů, přičemž by se současně v případě vítězství zavázal v následujících 5 letech investovat do lokality dalších cca 30 milionů. Nadace by pomohla nejen s vlastní realizací projektu, ale také s přípravou architektonické soutěže, zapojením veřejnosti, konzultacemi atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…