Královéhradecký magistrát bodoval v soutěži otevřenosti úřadů. Získal první místo

29.09.2014 19:21

Hned první cenu získal Magistrát města Hradec Králové v soutěži otevřenosti úřadů Otevřeno x Zavřeno za podrobné zveřejňování svého hospodaření formou „klikacího“ rozpočtu. Ten zpřístupnil magistrát na svém webu vloni v září a zájemci v něm najdou detailní informace o stavu jednotlivých rozpočtových akcí ve formě interaktivního stromu včetně grafického znázornění a meziročního srovnání.

Královéhradecký magistrát bodoval v soutěži otevřenosti úřadů. Získal první místo
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Hlasující veřejnost a následně dnes krátce po poledni i odborná porota udělila dvanáct cen, z nichž polovina byla pro pozitivní příklady otevřeného přístupu úřadu a polovina za nepřístupnost či aroganci funkcionářů či úředníků.

"Mezi letošními nominacemi najdeme neobvykle množství případů, kdy se úřady bezostyšně vzepřou nejen zákonu a občanům, ale i svým nadřízeným. V oblasti kladných nominaci dominují nadstandardní, aktivní postupy některých úřadů nad rámec zákonů, jako je maximálně srozumitelné zveřejnění rozpočtu, anebo tak perfektní a rychle splněni zákonných povinností, až se občané nestačí divit," uvedl poradce na otevřenost veřejné správy a odborný garant soutěže Oldřich Kužílek.

V letošním roce soutěže Otevřeno x Zavřeno veřejnost podala rekordní počet 141 nominací. Po ověření všech přihlášených případů a sloučení podobných nominaci jich k hodnocení poroty postoupilo 95. Počet negativních příkladů i letos převážil nad těmi pozitivními. O cenu otevřeno se ucházelo letos 27 subjektů a o cenu zavřeno 68. Veřejnost dala subjektům 12 970 hlasů.

Cenu otevřeno od Daniely Drtinové dnes převzal primátor města Zdeněk Fink. "Je to oceněni, za které jsme rádi, nicméně je to taky první krůček na cestě, která město i úřad do budoucna čeká v rámci zpříjemňování a zdokonalování služeb vůči občanům a celkové otevřenosti radnice," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…