Krnov: Na sídlišti Budovatelů začala revitalizace zeleně

05.04.2017 13:12

Kácením čtyř desítek stromů byla minulý týden zahájena revitalizace zeleně na sídlišti v ulicích Jesenické, Petrovické a Budovatelů. Po jejím ukončení, které je plánováno na konec května, bude veřejný prostor mezi bytovými domy bohatší o sto třicet stromů, více než dvě desítky solitérních keřů a množství keřových skupin.

Krnov: Na sídlišti Budovatelů začala revitalizace zeleně
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

Odstraněné stromy byly už částečně suché, měly ulomené terminály, byly napadeny houbami, nebo nevyhovovaly kompozičně, případně rostly velmi blízko domů. „Spoluobčané k tomu mají výhrady. Některé stromy byly v dobrém stavu, nepoškozené a relativně mladé, řada z nich se sázela před pětadvaceti lety,“ uvedl na zasedání zastupitelstva města ve středu 29. března zastupitel Petr Vartecký. Na jeho připomínku odpověděl místostarosta Michal Brunclík: „Sídlištní zeleň je typická tím, že čelí velmi nepříznivým podmínkám. Je tam poměrně hodně asfaltu a betonu, tedy sucho, musí se vypořádat s nevhodnou skladbou půdy, stromy, keře a rostliny častokrát musejí čelit útokům vandalů. Posouzení, co je vhodné ponechat a co je nevhodné, bezcenné, jsme nechali na odborné zahradnické firmě a věřím, že výsledek bude dobrý a ku prospěchu věci.“ 

Po kácení bude v tomto týdnu následovat úklid dřevní hmoty a frézování pařezů. „V průběhu dubna pak dojde k odstranění keřů a výsadbě stromů, o měsíc později se zasadí keře a zatravní se místa po kácení,“ přiblížila harmonogram prací Petra Mužíková z odboru životního prostředí. Celkem bude vysazeno 112 listnatých stromů, z druhů to bude javor, habr, hloh, dřezovec, dub, buk, liliovník, jabloň, platan, jeřáb nebo bříza, dále 19 borovic, 24 solitérních keřů, jako javor amurský, šeřík, kalina, a keřové skupiny složené z mochny, tavolníku a pamelníku.

Práce na sídlišti provádí firma Beatrice Mádrová, která zvítězila ve výběrovém řízení s částkou 788 tisíc korun včetně DPH. Její pracovníci postupují podle projektové dokumentace, která vychází ze studie regenerace sídliště, zpracované společností Zahrada Olomouc. Studie byla na začátku roku zveřejněna na webu města a občané ji mohli připomínkovat. Této možnosti využily desítky lidí. Obyvatelé sídliště se na pracovníky odboru životního prostředí obraceli jak s dotazy, tak připomínkami. Pokud byly jejich připomínky opodstatněné, byla snaha o jejich zapracování do projektu.

„Zásahy do zeleně vyvolávají vždy velké vášně a není možné se zavděčit všem. Zatímco jednomu strom vadí, druhý se nechce smířit s jeho odstraněním. Naším záměrem je sídliště více ozelenit, ale vhodnou zeleň dávat spíše dál od domů, aby nestínila a její údržba byla pokud možno nenáročná. Se soudem, jestli veřejný prostor sídliště bude po zásazích lepší, nebo horší, by měli jeho obyvatelé ještě vyčkat do konce letních prázdnin. Plánujeme doopravit povrchy chodníků z litého asfaltu, revitalizovat dětské a sportovní hřiště, dát jim nový smysl. Pokud budeme i v průběhu těchto prací dostávat návrhy na zlepšení, budeme se jimi zaobírat,“ uzavřel Michal Brunclík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…