Kroměříž: Komise sociálně-právní ochrany dětí řešila záškoláctví a omlouvání nedůvodných absencí

24.05.2016 19:05

V minulých dnech se konalo druhé setkání nově jmenované Komise sociálně právní ochrany dětí (SPOD), jejímž členem je také místostarosta města Kroměříž Pavel Motyčka.

Kroměříž: Komise sociálně-právní ochrany dětí řešila záškoláctví a omlouvání nedůvodných absencí
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Jedním z cílů Komise SPOD je koordinace výkonu sociálně právní ochrany dětí na území správního obvodu obce s rozšířenou působností, kdy je stěžejní zájem Komise SPOD kladen na vzájemnou spolupráci všech zainteresovaných institucí.

Jedním současným problémovým tématem je zvyšující se záškoláctví u dětí školou povinných, a s tím spojené omlouvání zvýšených absencí praktickými lékaři pro děti a dorost. Hostem Komise SPOD byla i okresní zástupkyně pediatrů MUDr. Eva Chvátalová.

Daná situace byla probrána z pohledu všech zúčastněných stran. U žáků, u kterých má škola podezření na častou nepřítomnost nasvědčující zanedbávání povinné školní docházky, je dohodnuta podmínka s rodiči omlouvání jejich nezletilého dítěte jen na základě potvrzení ošetřujícího lékaře. Tyto seznamy žáků školy zasílají lékařům na základě společné dohody dle metodiky MŠMT.

MUDr. Chvátalová všechny přítomné ujistila, že zpětné potvrzování nepřítomnosti žáků jejich ošetřujícím lékařem není v žádném případě možné.

„V praxi je také současný trend, že pokud lékař rodiči s dítětem nevyhoví, tak se ihned zaregistrují u jiného pediatra a takto mohou změny činit každé tři měsíce“, doplnila MUDr. Chvátalová.

„Výsledkem setkání bylo nejen zjištění pohledů na tuto problémovou situaci ze všech stran, ale také dohoda, že členové Komise SPOD sepíší prohlášení k dané situaci a MUDr. Chvátalová s tímto seznámí své kolegy na schůzce pediatrů okresu“, sdělila kurátorka pro mládež a tajemnice Komise SPOD Žaneta Hrbáčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…