Litomyšl: Hlasujte v soutěži veřejných sbírek

20.04.2015 13:01

V rámci projektu MÁME VYBRÁNO vyhlásil jeho pořadatel již 4. ročník stejnojmenné soutěže veřejných sbírek. O vítězích rozhodne veřejnost, odborná porota a statistiky. V kategorii Cena veřejnosti se o hlasy uchází i sbírka na živé zvony do kostela Nalezení sv. Kříže v Litomyšli. Hlasovat můžete do 20. 5. 2015.

Litomyšl: Hlasujte v soutěži veřejných sbírek
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Soutěž má tři kategorie. Litomyšlskou sbírku najdete v kategorii Cena veřejnosti. „Vámi vyhlášená veřejná sbírka může být jednou z deseti, které si rozdělí celkem 100 tisíc korun v rámci soutěže MÁME VYBRÁNO v kategorii Cena veřejnosti,“ potvrdil Ing. Aleš Kozák, ředitel Institutu pro památky a kulturu, o.p.s. provozující portál PROPAMÁTKY. Vítěze Ceny veřejnosti určí výsledky on-line hlasování na stránkách soutěže MÁME VYBRÁNO. Hlasovat je možné do 20. května a 10 sbírek s největším počtem hlasů získá celkem 100 tisíc korun na záchranu konkrétních památek. Zapojte se a hlasujte on-line na stránkách http://www.mamevybrano.cz/index.php?lnk=44.

Výsledky soutěže MÁME VYBRÁNO vyhlásí pořadatelé 2. června v závěru celodenní konference o financování památek, která se koná v klášteře dominikánů v Praze.

Sbírka na tři zvony do piaristického kostela byla městem Litomyšl vyhlášena 1. února 2014 a je na dobu neomezenou. Finanční příspěvky je možné zasílat buď na sbírkový účet číslo: 107-6430890207/0100 nebo peníze vhodit do některé z pokladniček. Ty jsou umístěny v infocentrech na Smetanově náměstí a na zámku, v hlavní budově městského úřadu a na dalších označených místech.

Možné je i uzavření darovacích smluv a složení hotovosti na pokladnách Městského úřadu Litomyšl. Dárcům, kteří přispějí částkou 10 tisíc korun a vyšší, garantuje radnice prezentaci ve výčtu mecenášů přímo v prostorách chrámu Nalezení sv. Kříže. Jména všech dárců, kteří si nebudou přát zůstat v anonymitě, zveřejní město na svých webových stránkách. V této chvíli je na sbírkovém účtu něco málo přes 200 tisíc korun, další peníze jsou v pokladničkách.

Celkové náklady na výrobu a instalaci tří nových zvonů jsou vyčísleny na 1 500 000 Kč. Více o sbírce na www.litomysl.cz / O městě / Aktivity / Sbírka na živé zvony.

První zvony byly v dostavěném chrámu Nalezení sv. Kříže zavěšeny 18. září 1722. Při požáru v roce 1735 se však dva rozlily. Roku 1766 byly koupeny tři nové zvony z Prahy, po požáru v roce 1775 se opět dva rozlily, totéž následovalo při požáru v roce 1814, až v roce 1818 byly odlity nové. Nové zvony sloužily až do roku 1917. Pokynem ze 14. 5. 1917 byly rekvírovány, 15. 5. 1917 sňaty a rozbity perlíkem.

Další nové zvony byly pořízeny ze sbírky a instalovány v září roku 1932. Tyto zvony byly opět rekvírovány v březnu roku 1942. Od té doby je kostelní věž prázdná. Dosud poslední zvony vyrobil Rudolf Perner v Suchém Vrbném u Českých Budějovic: velký sv. Václav vážil 773,2 kg a měl průměr 107,6 cm, výšku 115 cm, doznívání 135 s, prostřední zvon jménem Panna Maria vážil 453,2 kg, měl průměr 90,1 cm, výšku 90 cm a doznívání 100 s, nejmenší zvon sv. Josef vážil 303,7 kg, měl průměr 80,4 cm, výšku 80 cm a doznívání 90 s.

Děkujeme za vaše hlasy v soutěži veřejných sbírek i za vaše příspěvky na zvony do chrámu Nalezení sv. Kříže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomysl.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…