Litomyšl získala Cenu časopisu Moderní obec

19.04.2015 20:22

Čtrnáct krajských vítězů soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2014 (známé jako Historické město roku) se 16. dubna 2015 sjelo na Pražský hrad. Titul Historické město roku 2014 získal Cheb, zástupci Litomyšle si ale odváželi Cenu časopisu Moderní obec.

Litomyšl získala Cenu časopisu Moderní obec
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Z krajských kol soutěže o Historické město roku postoupily do finále Městská část Praha 1, Prachatice, Boskovice, Cheb, Jičín, Lomnice nad Popelkou, Nový Jičín, Olomouc, Litomyšl, Klatovy, Kutná Hora, Kadaň, Polná a Holešov. Titulem se však může pyšnit jen jediné město, a to Cheb. Mezi těmi, kdo si z Prahy odváželi další ocenění, byla ovšem i Litomyšl. Obdržela Cenu časopisu Moderní obec. Ředitel vydavatelství Profi Press Martin Sedláček ji spolu s šéfredaktorem časopisu Ivanem Ryšavým předal  starostovi Litomyšle Radomilu Kašparovi. Redakce tak ocenila nejen dlouholetou komplexní systematickou péči města o nemovité kulturní památky na jeho území. „Ocenění jsme získali za ,inspirativní umné skloubení dlouholeté koncepční obnovy MPR s trvale rozvíjenou moderní tváří města´. Tedy jinými slovy, ocenění je za moderní vklad do historického jádra - i v souvislosti s revitalizací zámeckého návrší," upřesnila vedoucí Odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu Litomyšl Michaela Severová. „Máme radost, že jsme byli takto oceněni. Předávání se uskutečnilo ve Španělském sále a bylo velmi slavnostní,“ podělil se o dojmy Radomil Kašpar a dodal: „Samozřejmě musím připustit, že je nám líto, že jsme se nestali Historickým městem roku 2014. Byli bychom první, kdo získal toto ocenění hned dvakrát.“ Litomyšl totiž byla Historickým městem roku 2000.

V soutěži je hodnocena příprava a realizace programu regenerace, který poskytuje ministerstvo kultury. Jde o dotaci na objekty v městských památkových rezervacích a památkových zónách. Od roku 1992 Litomyšl z těchto státních peněz čerpala 78 milionů korun a z vlastního rozpočtu dala 76 milionů korun. Opravit se podařilo na 60 objektů. „V poslední době jsou dotační podmínky programu čím dál svazující. V minulosti se nám například podařilo opravit kostelík sv. Anny na hřbitově, což bychom nyní už nemohli. Uvažujeme proto, že rozšíříme městskou památkovou zónu tak, abychom v ní měli kupříkladu i Smetanův dům,“ prohlásil starosta. Poslední rozsáhlá rekonstrukce Smetanova domu se uskutečnila v letech 1995-2000 završená znovuotevřením restaurace Karlov v přízemí.

Zřizovateli ceny jsou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska spolu s ministerstvy kultury a pro místní rozvoj. Slavnostní předávání vyhodnoceným městům se koná vždy na Pražském hradě při příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel, který připadá na 18. dubna. Letos se slavnostního ceremoniálu zúčastnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová spolu s ministrem kultury Danielem Hermanem. Přítomen byl rovněž místopředseda Senátu Parlamentu ČR Ivo Bárek a řada poslanců a senátorů. Sdružení historických sídel zastupoval jeho nový předseda Libor Honzárek, místostarosta Havlíčkova Brodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomysl.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…