Luhačovice: Bagr a roury v korytě řeky u kostela. Proč?

14.02.2016 10:32

V únoru mohli lidé v Luhačovicích zaznamenat neobvyklé dění v korytu místní říčky Štiavnice, nazývané též Luhačovický potok. K vidění byl speciální bagr, určený pro práci v obtížně přístupném terénu koryt řek, ale také potrubí, které pomáhal nedaleko místního kostela do koryta řeky 9. února dopravovat. A proč všechen ten rozruch? Co se v řece buduje či opravuje?

Luhačovice: Bagr a roury v korytě řeky u kostela. Proč?
Foto: wikipedia
Popisek: Luhačovice

„Jedná se o práce běžné údržby a to konkrétně o opravu dvou spádových stupňů a přilehlých kamenných dlažeb. Jeden stupeň je nad silničním mostem u kostela a druhý pod lávkou z ulice Masarykova k vlakovému nádraží," objasnila Gabriela Tomíčková, tisková mluvčí státního podniku Povodí Moravy. Vysvětlila také, jaké práce se budou v místě provádět.

„U kamenných dlažeb se jedná o přespárování vydrolených spár a pomístní doplnění chybějícího kamenného obkladu. U stupňů se jedná o opravu přepadu, křídel a vývaru stupně. Na stupni u kostela bude také opravena konstrukce hradidel," přiblížila mluvčí. A k čemu budou sloužit zmiňované roury? Pro převedení vody v potoce, protože práce v korytě je možné provádět pouze bez vody," vysvětlila Tomíčková.

K opravám se přistoupilo na základě pravidelných technických prohlídek. „Bylo rozhodnuto o nutnosti opravy porušených kamenných dlažeb a kamenných stupňů. Při zvýšených průtocích by totiž mohlo dojít k porušení stability objektů, což by znamenalo vyšší finanční nároky na pozdější provedení oprav," poznamenala mluvčí.

Všechny práce by měly být hotovy do konce března a vyjdou na 530 tisíc korun, které hradí Povodí Moravy z vlastních prostředků. Díky opravám by se stávající objekty měly uvést do původního stavu a být zase plně funkční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

19:06 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…