Mladá Boleslav: V městském divadle se mění umělecké vedení

25.06.2016 21:46

Uměleckým šéfem Městského divadla Mladá Boleslav se od sezóny 2016/2017 stane režisér, herec a dramaturg Petr Mikeska. Ten vystřídá Pavla Kheka, který pozici vykonával čtyři roky a nyní se rozhodl přijmout nabídku z Městských divadel pražských, kam nastupuje jako kmenový režisér. Jeho působení v boleslavském divadle však není u konce, hned v září nazkouší se souborem vrcholnou shakespearovskou tragédii Král Lear a spolupráce bude pokračovat i nadále.

Mladá Boleslav: V městském divadle se mění umělecké vedení
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

„Po 17 inscenacích se chci vydat někam dál, ale rozhodně to neznamená přerušení mé vazby na MDMB. Je to jisté omezení, ale odchodem bych to nenazýval. A protože to není loučení, nechci ani pateticky děkovat. MDMB je v opravdu dobré formě, produkuje 340 představení ročně, má úspěchy u odborné kritiky, vřelé vztahy se zřizovatelm (za což poděkovat chci – především náměstku Danieli Markovi), a to jsou úspěchy, které nám každý závidí. Doufám, že se tento trend nezmění, a o to se budu i nadále snažit,“ uvedl Pavel Khek, který zůstane členem uměleckého vedení, které bude tvořit společně s Petrem Mikeskou a dramaturgyní Lenkou Smrčkovou. V hlavních vedoucích pozicích je doplňuje ředitelka Janeta Benešová, ekonom Přemysl Tišer a šéf umělecko - technického provozu Jiří Rendvanský.

Pavel Khek by měl i po odchodu z funkce uměleckého šéfa v každé sezóně režírovat alespoň jeden titul a navázat tak na svou úspěšnou práci s hereckým souborem. Dále bude spoluvytvářet dramaturgický plán divadla, vybírat hostující režiséry, konzultovat přijetí nových posil souboru a podobně. V těchto zásadních otázkách formující celé divadlo se jeho pozice změní pouze formálně.

Formální změny umělecký směr divadla nezmění

Náměstek primátora a předseda správní rady divadla Daniel Marek poděkoval Pavlu Khekovi za jeho práci a připomněl: „Jsou to dvě Thálie ze tří, které mladoboleslavské divadlo obdrželo, za nimiž je režisérská práce Pavla Kheka. Pod jeho uměleckým vedením se divadlo zařadilo mezi nejlepší v republice a návštěvnost vzrostla až na 95 % kapacity divadla.“

Všem zaměstnancům divadla byla tato změna oznámena ve čtvrtek 16. 6. 2016 na celodivadelní schůzi MDMB. Vedení divadla je přesvědčeno, že i přes formální změny se nastavený umělecký směr divadla nezmění a dané kroky jsou cestou k udržení kontinuity a současného úspěšného fungování divadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…