Mladá Boleslav: Vinice opět plodila, ochutnat můžete již dnes odpoledne

18.11.2017 12:42

Už druhou sklizeň má za sebou vinice nad Ptáckou ulicí, která zde byla vybudována před třemi lety. Přestože závěr léta a nástup podzimu byl dost chladný, což révě nesvědčí, podařilo se vyrobit zhruba 120 lahví vína, které ponese od letoška název Boleslavské cuveé.

Mladá Boleslav: Vinice opět plodila, ochutnat můžete již dnes odpoledne
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"Víno bude stejně jako minulý rok zájemcům o ochutnání k dispozici zdarma, a to na Slavnostech vína, které se konají v sobotu 18. listopadu od 14 hodin v kulturním domě," zve všechny milovníky vína náměstek primátora Daniel Marek.

A proč je víno z vinice Podstupenský pramen cuveé? Jde totiž o víno, které vzniklo odborným smícháním několika odrůd, v tomto případě jsou to Johanniter a Solaris, které byly odborníky doporučeny jako nejvhodnější do podmínek, které Mladá Boleslav nabízí.

Loňský ročník byl pro zdejší vinici o něco příznivější, vína bylo více a slunečné počasí se postaralo i o cukernatost. Ta bude u letošního ročníku o něco slabší, nicméně odborníci ubezpečují, že i tak bude Boleslavské cuveé kvalitní a nijak si nezadá s konkurenčními suchými víny z jiných míst v České republice.

Zmíněné Slavnosti vína se uskuteční v Mladé Boleslavi už pošesté, tradičně ve velkém sále kulturního domu a kromě ochutnávky Boleslavského cuveé se návštěvníci mohou těšit na vinou stezku, na níž budou moci koštovat nejrůznější vzorky od českých i moravských vinařů.

"Pozvání přijali také vinaři z našeho partnerského slovenského města Pezinok, jejichž víno jsme už měli možnost ochutnat na minulých slavnostech. Tentokrát přislíbil účast i primátor Pezinku Oliver Solga, což nás moc těší, a také se tu představí pezinská country kapela Arion nebo cimbálová muzika Denár. Chybět opět nebudou ani nejrůznější kulinářské speciality od sýrů přes olivy až po masné výrobky, aby se mohli návštěvníci k dobrému vínu i dobře najíst," uvedl náměstek Marek.

Prozradil také, že jelikož je prostor u vinice skutečně velmi krásný a i původní záměr při jeho revitalizaci byl využít ho pro veřejnost, chystá se tu na příští léto první větší kulturně společenská akce. "Rádi bychom totiž tuto lokalitu veřejnosti důkladně představili, naší vizí je uspořádat zde kulturní program pod širým nebem, v jehož průběhu by se mohli prezentovat také prodejci či výrobci vína a dalších specialit," uzavřel Daniel Marek.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…