Mostecká charita vzala děti na výlet na druhou stranu Krušných hor

24.08.2015 12:22

Oblastní charita Most uspořádala pro děti ze sociálně slabých rodin výlet do německého Krušnohoří. Jednalo se již o sedmý ročník této pěkné tradice, kdy jsou koncem prázdnin pozvány děti z charitního klubu rodinné asistence na německou stranu Krušných hor.

Mostecká charita vzala děti na výlet na druhou stranu Krušných hor
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Našimi hostiteli jsou: Domovský spolek, Vesnické muzeum a Církevní obec Gahlenz, s nimiž udržuje Oblastní charita Most dlouholeté přeshraniční partnerství.

Na tento výlet se děti těší celý rok a i letos nacvičily pásmo písniček a básniček např. o motýlku, dobrém srdci, dobré náladě a spolupráci, o lásce ke zvířátkům i o přání, aby se všechny děti a všichni lidé měli rádi, které nadšeně u německých přátel předvedly. A i přednes byl mezinárodní, zpívalo se česky, německy a romsky.

Ještě před tím jsme si cestou v autobusu povídali o Krušnohoří a jeho tradicích a ve městě Oederan navštivili park miniatur "Malé Krušnohoří", což bylo krásné, zajímavé i poučné. Po obědě v muzeu, které nabízí pohled do života krušnohorců v uplynulých staletích, jsme navštívili farmu "Miriquidi", která chová tvory alpaky. Tato pro nás dosud neznámá zvířata, jejichž domovem jsou velehory Jižní Ameriky, svým zvláštním vzhledem i vlastnostmi velmi zaujala a po čase, který nám tam doslova vypršel, bylo docela složité děti dostat zpět do autobusu.

Za vzorné chování obdržely děti sladké odměny

Závěr tohoto krásného dne se tradičně uskutečnil na faře se členy církevní obce, kde bylo připraveno příjemné občerstvení, výstava výtvarných děl z dětského církevního kruhu, a po krátké prohlídce kostela jsme přijali požehnání a společnou modlitbou za světový mír jsme se rozloučili.

Naši přátelé, ale i členové projektové agentury Gahlenz opět připravili dětem z Mostu krásný prázdninový den, který pro ně znamená nové poznatky i motivaci pro další život. Za vzorné chování a pěkné vystoupení obdržely děti sladké odměny a pozvání i na příští rok. Němečtí přátelé jsou pozváni koncem září na slavnost Den Charity a 15. výročí založení Oblastní charity Most a v rámci programu bude mj. navštíven i děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…