Nový Jičín: Zloděje vánočních stromků odradí zápach

29.10.2017 19:04

Jehličnany v Novém Jičíně ochrání před krádeží v předvánočním čase speciální postřik. Pracovníci technických služeb a městských lesů do konce listopadu ošetří více než dva tisíce smrků, jedlí a borovic rostoucích v parcích, sídlištní zeleni, v lesoparku nebo v nově otevřené zvěrokruhové lesní zahradě. Postřik zanechává na stromku zabarvení a v teple páchne. Město používá tuto metodu ochrany stromků již několik let a je to způsob poměrně účinný.

Nový Jičín: Zloděje vánočních stromků odradí zápach
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

„Natíráme všechny stromky do výše pěti metrů v parcích i na sídlištích,“ řekl vedoucí střediska veřejné zeleně technických služeb Pavel Zápalka. „Používáme takové složení postřiku, které chrání smrky a jedle nejen před zloději, ale také před okusem zvěře,“ doplnil Jiří Schindler z odboru životního prostředí novojičínské radnice. Některým stromkům lesníci také ulamují větvičky, čímž sice utrpí atraktivita jejich vzhledu, ale životaschopnost nikoli.

„Dřeviny vysazujeme na veřejně přístupná místa z ekologických a estetických důvodů jako investici s dlouhodobým přínosem i pro další generace a je proto smutné, že musíme každoročně aplikovat chemické přípravky pouze pro ochranu těchto výsadeb před vandaly, kterým slouží stromek pouze několik dní o Vánocích. Mnohdy totiž zloději vůbec netuší, jak druhově zajímavé dřeviny poškozují. Vzhledem k usychání smrků totiž „běžné“ smrky do městské zeleně nevysazujeme,“ zdůraznila Olga Kubálková z odboru životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…