Obyvatel Havířova je po roce opět méně

12.01.2015 18:12

Pokles přesně o 1101 obyvatel zaznamenala matrika havířovského úřadu v průběhu uplynulého roku. Z uvedeného počtu 750 lidí zemřelo. Naopak se v Havířově narodilo a nově do evidence obyvatel bylo přihlášeno 598 novorozenců, z toho 300 chlapců. Celkem žilo k poslednímu dni uplynulého roku v Havířově 76 348 obyvatel.

Obyvatel Havířova je po roce opět méně
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

K trvalému pobytu se ve městě nově v průběhu roku 2014 přihlásilo 1848 lidí i se zmíněnými narozenými dětmi. I s úmrtími ubylo 2949 obyvatel. "Lidé se stěhují za prací, případně si pořizují jiné bydlení, často i v rodinných domcích v okolních obcích," míní havířovský primátor Daniel Pawlas. Velmi by si přál, aby se úbytek obyvatel města zastavil. "Je nutné zajistit lidem práci a hledat způsoby a motivace, jak si tady udržet mladé lidi s rodinami," doplňuje.

Nejvíce obyvatel žije v části Havířov-Město - přes 32 tisíce, následuje Šumbark s téměř 19 tisíci obyvateli a Podlesí, kde bydlí 14 528 obyvatel města. Dětí do 15 let je v Havířově z celkového počtu obyvatel v evidenci 12 428.

V obcích náležejících do správního obvodu města Havířova - Albrechticích, Horních Bludovicích, Horní Suché a Těrlicku - žije celkem 15 252 obyvatel. Dohromady  je ve správním obdovu Havířova 91 600 občanů.

Nejčastější jména novorozeňat

Daniel, Adam, Tomáš, Filip a Matyáš nebo Jan, Jakub a Ondřej patří mezi nejčastější jména, která v havířovské porodnici dostávali nově narození chlapci. Objevil se také jeden Hong Thai nebo Lewis Eugene či obdoba českého Matyáše ve verzích Mathias, Matheo nebo Matyas.

Mezi děvčátky převažují Elišky, Viktorie a Adély, případně Kristýnky a Terezky. Narodila se také jedna Amy a děvčátko jménem Haoura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: havirov-city.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…