Pelhřimov: Opravou Kulíkova rybníku vznikla po letech čistá a důstojná vodní plocha

25.11.2015 12:51

Díky financování z 64. výzvy Ministerstva životního prostředí byl kompletně odbahněn a opraven Kulíkův rybník, který se nachází na hranicích města Pelhřimov ve směru na Rynárec. Práce vyšly s DPH na 9 404 120 korun.

Pelhřimov: Opravou Kulíkova rybníku vznikla po letech čistá a důstojná vodní plocha
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Tento rybník, který je ojedinělý tím, že se v místě jeho přepadu nachází vak naplněný vodou, nebyl vybagrován minimálně posledních dvacet let. Práce na rozsáhlé opravě začaly letos 6. srpna a dokončeny byly 15. listopadu. „Odbahnění Kulíkova rybníku ovlivnilo silné zanesení splachy při dešťových průtržích. Dalším důvodem byla výstavba nových rybníků, které se nacházejí nad touto vodní plochou a další záležitostí bylo i to, že Kulíkův rybník má vakový jez, který byl za hranicí životnosti,“ informoval vedoucí investičního odboru Městského úřadu Pelhřimov Ing. Josef Koňák s tím, že podstatnou věcí bylo i získání dotace z Ministerstva životního prostředí.

Práce zahrnovaly kromě odbahnění nádrže i opravy stávajících objektů, výstavbu průcezné sedimentační kamenné hrázky a nevypustitelné tůně v zadní části zátopy, ale také vytvoření litorální zóny s maximální hloubkou vody do 0,3 metrů a ploše 370 m2. Během rekonstrukce byla kompletně vyměněna technologie přepouštěcích šachet a také vakový jez včetně veškerých kovových úchytných prvků podle dokumentace výrobce jezu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…