Písek: Veřejná sbírka nepotřebných klíčů se setkala se zájmem

19.12.2015 13:38

V letošním roce si Česká republika připomněla 600. výročí mučednické smrti Mistra Jana Husa. Svými aktivitami se zapojilo i město Písek. Po celou hlavní turistickou sezonu od poloviny května do konce října byly v Písku dostupné dlouhodobé aktivity spojení s tímto výročím – obří sochy z písku na náplavce řeky Otavy a nedaleko v Čechově ulici také výstava „Doba husitská v Písku“ a novodobé husitské kádě, do kterých byla prováděna sbírka kovových klíčů.

Písek: Veřejná sbírka nepotřebných klíčů se setkala se zájmem
Foto: Město Písek
Popisek: Písek, děkanský kostel

Veřejná sbírka nepotřebných kovových klíčů se setkala s velkým zájmem veřejnosti – nasbíráno bylo celkem 147,5 kg materiálu. Svým dílem do sbírky přispěla i partnerská města Písku – jednalo se o německá města Wetzlar, Deggendorf a také členská města Společenství měst s husitskou minulostí a tradicí – Neunburg vorm Wald a západočeské Stříbro.

Při průměrné váze jednoho klíče ca 10 g lze odhadnout, že se v kádích sešlo na 15 tisíc kusů klíčů. Jednalo se o klíče různých velikostí, forem a materiálů, které před odevzdáním do sběrných surovin prošly roztříděním a také poměrně náročným procesem sundávání kroužků z klíčů. Na třídění se kromě zaměstnanců radnice podílela také třída 6. A základní školy J. K. Tyla v Písku. Bylo totiž žádoucí vytřídit mosazné a hliníkové klíče, neboť výkupní cena tohoto materiálu je podstatně vyšší než u železa.

Ojediněle se v kádích objevily také další kovové předměty jako zámky, mince či řetězy, které mohly být rovněž odevzdány do sběru jako kovový šrot.
Výnos dosažený odevzdáním kovů do sběru činí 6.659,50 Kč. Rada města Písku na své schůzi 10.12.2015 rozhodla o příjemci podpory z této charitativní sbírky. Je jím sociálně-psychologické centrum Arkáda, které z příspěvku podpoří v r. 2016 provoz letního tábora programu PĚT P. Program je určen dětem ve věku 6-15 let, které si obtížně hledají kamarády mezi vrstevníky.

Děkujeme tímto široké veřejnosti za zapojení do realizované veřejné sbírky kovových klíčů do husitských kádí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…