Plzeň: Studenti vyrobili do kampusu na Borech chytré lavičky

15.07.2017 19:40

Tým 15 studentů z pěti fakult Západočeské univerzity v Plzni vytvořil do univerzitního kampusu celoročně využitelné chytré lavičky, jež jsou vybaveny vytápěním či zásuvkami pro dobíjení telefonu. Dvě lavičky v univerzitním areálu by neměly být konečným počtem, již nyní studenti uvažují o výrobě dalších, které by zpříjemnily prostředí kampusu pro studenty, zaměstnance univerzity ale i širokou veřejnost, která do areálu zavítá.

Plzeň: Studenti vyrobili do kampusu na Borech chytré lavičky
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Lavičky, které je možno využívat celoročně, a to pomocí integrovaného vytápění či otáčení sedátek, jsou vybaveny řadou dalších funkcí, jako jsou výsuvné područky, držáky nápojů, věšáky, či zásuvky pro dobíjení telefonů.

Na projektu pracovali studenti z fakulty ekonomické, elektrotechnické, strojní, zdravotnických studií a designu a umění pod vedením odborných garantů dva roky. Nejprve proběhl průzkum mezi studenty Západočeské univerzity v Plzni, jehož cílem bylo zjistit, jaké mají studenti představy o umístění a funkčnosti laviček, které by mohli využívat pro odpočinek v univerzitním parku v prostoru mezi menzou a strojní fakultou. Na základě výsledků průzkumu vytvořil tým katalog pěti návrhů, z nichž byly vybrány dva k realizaci.

Tři studenti z týmu, Vojtěch Syrovátko, Milan Pavlovic a Jan Kotora, který lavičky vyráběl, se rozhodli založit si vlastní start-up GoRest, který bude nabízet chytré lavičky na míru zákazníkům.

Mezifakultní studentské projekty

Chytré lavičky jsou součástí projektu Smart Campus ZČU, na němž pracují odborníci z celé univerzity. Podstatou projektu je využití systému IoT (síť internetu věcí), který vybudovalo a spustilo před několika týdny město Plzeň, pro vzájemné propojení a dálkové ovládání zařízení v areálu univerzity. Vizí projektu Smart Campus ZČU je vytvoření zmenšeného modelu města v rámci dynamicky se rozvíjejícího trendu Smart City.

Cílem tohoto pilotního studentského mezioborového projektu bylo ověřit schopnost spolupráce studentů napříč univerzitou, vyzkoušet si vlastní teoretické znalosti a získat nové zkušenosti díky přístupu studentů z odlišného oboru. Mezifakultní studentské projekty mimo jiné zpestřují samotnou výuku a jsou skvělou průpravou pro budoucí zaměstnání studentů, kdy je potřeba si poradit i s věcmi mimo jejich obor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…